Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας στη Χαλκιδική

Στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει δωρεάν Μαστογραφικό έλεγχο σε 500 γυναίκες της Χαλκιδικής .

Για τη υλοποίηση του προγράμματος θα εγκατασταθεί μια κινητή Μονάδα Μαστογράφου στο Παρκινγκ του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην Νομαρχίας) στον Πολύγυρο έως και της 17/11/2012.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
· γυναίκες ηλικίας 40-70 ετών
· που δεν έχουν κάνει μαστογραφια τους τελευταίους 12 μήνες
· που δεν έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό
· που δεν είναι σε έμμηνο ρήση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά)
· και κυρίως σε γυναίκες ανασφάλιστες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο

Οι ενδιαφερόμενες που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις και θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή θα απευθύνονται στους Δήμους τους από 9-1μμ στα ακόλουθα τηλέφωνα:

δήμος Αριστοτέλη (Ραντεβού για 14 & 15 Νοεμβρίου)
υπευθυνη υπάλληλος : κα Βατάλη Βασιλική
Τηλέφωνο: 23723-50117

δήμος Προποντίδας (Ραντεβού για 16 & 17 Νοεμβρίου)
υπεύθυνη υπάλληλος : κα Σκαρλάτου Δήμητρα
Τηλέφωνο: 23730-22589 / 23733-50320 / 23993-50002 & 23993-50031
Χορηγός για τη διαμονή του προσωπικού της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας είναι προσφορά της ένωσης ξενοδόχων Χαλκιδικής και συγκεκριμένα του «ξενώνα αρχονταρίκι» στον Πολύγυρο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Ως διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, με την πρωτοβουλία που αναπτύσσουμε, έχουμε ως στόχο να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι γυναίκες της Χαλκιδικής για τον καρκίνο του Μαστού και για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης προληπτικού ελέγχου έτσι ώστε να μπορούν να προλάβουν και να μπορούν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως την ασθένεια, η οποία παρουσιάζει υψηλή συχνότητα.Δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία του πληθυσμού της Χαλκιδικής και καλούμε τις γυναίκες να αδράξουν τη «χρυσή» ευκαιρία για το δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο.
Επαινούμε και ευχαριστούμε την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για την πολύτιμη συμβολή της στη μάχη κατά του καρκίνου αλλά και για την παρουσία της σύγχρονης κινητής μονάδας μαστογράφου στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής».

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε ανακοίνωση της αναφέρει:
«Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται σε 4.500.
Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπιση της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και αυτά θα επηρεαστούν ελάχιστα σε ότι αφορά την ποιότητα τους.
Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος, και πολύ σημαντικός, είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία φαίνεται να μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Όλες οι επιστημονικές εταιρείες συνιστούν στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία κάθε ένα ή δύο χρόνια.Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα έχει χαμηλή δόση ακτινοβολίας.

Στη χώρα μας το ποσοστό των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιμο στάδιο στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου εκτιμάται πως είναι σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους που καθιστούν την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε μαστογραφικά κέντρα μία δύσκολη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου