Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Δράμα: Συνέδριο για την απελευθέρωση της πόλης

Το "κέντρο πολιτιστικής ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας" σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Δράμας, το δήμο Δράμας, τη ΔΕΚΠΟΤΑ του δήμου Δράμας (δημοτική επιχείρηση κοινωνικής πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης) και το δήμο Προσοτσάνης, εν όψει των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής μας, συνδιοργανώνουν 3ήμερο επιστημονικό ιστορικό συνέδριο με θέμα: "Από τον Μακεδονικό Αγώνα... στην απελευθέρωση της Δράμας" στις 16-17 & 18 Νοεμβρίου 2012 στο δημοτικό ωδείο Δράμας.

 Ο Μακεδονικός Αγώνας αναμφίβολα κατέχει μια θέση αληθινής εποποιίας στη νεώτερη ελληνική ιστορία. Ήταν ένας αγώνας άγνωστος στη δύναμη και το πάθος του για τους περισσότερους. Αγώνας με πολλές θυσίες, με πολλούς σιωπηλούς μάρτυρες, με γενναίους πολεμιστές και «ωραίους νεκρούς» που έγινε για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους, αλλά πρώτιστα, για την επιβίωση του ίδιου του ελληνισμού από τον κίνδυνο του σλαβισμού. Ήταν ένας αγώνας που τον επωμίσθηκε κυρίως ο ντόπιος Μακεδονικός ελληνισμός, με τη συνδρομή του μικρού και ανίσχυρου τότε Ελληνικού κράτους, αλλά και την εθελοντική συμμετοχή πατριωτών από τις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας. Και επιτέλους, η μέρα της ανέκφραστης χαράς για τη Δράμα, η απελευθέρωσή της ήρθε, την 1η Ιουλίου 1913. «Ο Ελληνικός μας στρατός νικητής και τροπαιούχος εισήλθεν εις την Δράμαν! Χαρά! Αγαλίασις! Χορός! Άσματα, δάκρυα Χαρμόσυνα! Ελευθερία! ...» γράφει ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος στο ημερολόγιό του, ο οποίος υποδέχθηκε τον ελευθερωτή συνταγματάρχη Μιχαλακόπουλο Αρκαδικό στη Δράμα.

Εμείς οφείλουμε με αίσθημα ευθύνης το πλάτεμα του ιστορικού φάσματος για να δημιουργήσουμε –ως συμβολή- στέρεες βάσεις ιστορικής αντικειμενικότητας. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάγκη δημιουργίας της αναδρομής σ' όλες τις πηγές, της ανατροφοδότησης, με συγκριτικούς ελέγχους, κριτική σύνθεση και ανάπλαση όλων των δεδομένων για την κρίσιμη αυτή περίοδο 1870 (ίδρυση της εξαρχίας) – 1913 (απελευθέρωση).

Διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές, συγγραφείς θα ανακοινώσουν πρότυπες εργασίες τους και θα φωτίσουν πτυχές του συγκεκριμένου χωροχρόνου. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιληπτικά περιλαμβάνει:

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 (αίθουσα ωδείου Δράμας)
Ώρα 17:00 έναρξη – χαιρετισμοί – εισαγωγή.
Ώρα 18:30 1η ενότητα: «Ατομική και συλλογική εμπειρία. Ο ελληνισμός της Δράμας στην κρίσιμη εποχή: 1870-1913».

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012 (αίθουσα Ωδείου Δράμας)
Ώρα 09:30 - 14:00 2η ενότητα και 3η ενότητα: «Οι "βαθύτερες δυνάμεις": οικονομία, δημογραφία, εκπαίδευση και ιδεολογία, 1870-1913 (Α') & (Β')».
Ώρα 17:00 – 19:00 4η ενότητα: «Ο Μακεδονικός Αγώνας στην περιοχή της Δράμας».
Ώρα 19:15 – 21:00 5η ενότητα: «Απελευθέρωση 1913».

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 Βιωματικά εργαστήρια – Επισκέψεις και Ξεναγήσεις σε τοπικά αξιοθέατα:

Ώρα 08:30 αναχώρηση για: αρχαιολογικό χώρο Καλής Βρύσης το «Κονάκι του Βάκχου», 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης, εκκλησία Εισοδίων της Θεοτόκου στο Παγονέρι, προτομή του Μακεδονομάχου Άρμεν Κούπτσιου στον Βώλακα, πλατεία των Πύργων, με κατάληξη την Πετρούσα όπου θα πραγματοποιηθεί το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου με την κατάθεση των συμπερασμάτων. Θα ακουστούν δημοτικά τραγούδια αναφερόμενα στον Μακεδονικό Αγώνα, ενώ θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας δραμινών Μακεδονομάχων στον προθάλαμο του Ωδείου. Το συνέδριο είναι ανοικτό για το κοινό και με ελεύθερη είσοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου