Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Πιερία: Εγκρίθηκε η κατασκευή Βιοκλιματικού Γραμμικού Πάρκου



Μια σημαντική ανακοίνωση έκανε ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, γνωστοποιώντας την έγκριση που πέτυχε η μελέτη για το γραμμικό βιοκλιματικό πάρκο στην περιοχή του Μοσχοποτάμου. Ένα έργο προϋπολογισμού 5,3 εκ. ευρώ, που εντάχθηκε μαζί με άλλες 11 προτάσεις πανελλαδικά στο ΕΣΠΑ και θα αλλάξει την όψη της πόλης.

Όπως τόνισε ο κ. Χιονίδης, πρόκειται για ένα χαρμόσυνο γεγονός, καθώς από τον αριθμό των εγκεκριμένων προτάσεων φαίνεται ότι η αξιολόγηση δεν ήταν καθόλου εύκολη. Το έργο, θα κατασκευάσει στην Κατερίνη το μεγαλύτερο βιοκλιματικό γραμμικό πάρκο στην Ελλάδα. Η πρώτη παρουσίασή του στο κοινό της πόλης είχε γίνει στα τέλη Νοεμβρίου του 2011, με έμφαση στα ποιοτικά και αισθητικά χαρακτηριστικά του και την βελτίωση της μέσης θερμοκρασίας που θα επιφέρει στην πόλη.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων ευρώ που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 - 2013» για πλήρη χρηματοδότηση. Οι σχετικές μελέτες είχαν εγκριθεί και παραληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης. Σύμφωνα με αυτές, το έργο θα περιλαμβάνει τη μετατροπή της οδού 19ης Μαΐου, από δρόμο κυκλοφορίας αυτοκινήτου σε πάρκο, πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο.

Η ασφαλτοστρωμένη οδός θα γίνει χώρος πρασίνου, θα δημιουργηθεί ένα τεχνητό κανάλι νερού και η διέλευση των πεζών θα πραγματοποιείται από 14 πεζογέφυρες κατά μήκος του τεχνητού ποταμού, ενώ για την κίνηση των οχημάτων προτείνονται εφτά γέφυρες που θα συνδέουν την κυκλοφορία. Στην περιοχή ανάπλασης θα φυτευτούν 1.647 δέντρα, ενώ η θέση και το είδος των φυτών επιλέχτηκαν με γνώμονα τη σκίαση και την προστασία ή την ενίσχυση των ανέμων, ανάλογα με τις εποχές. Με τις προτεινόμενες εργασίες σε μία έκταση 71,5 στρεμμάτων, αναμένεται να επιτευχθεί μείωση της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου.

Όπως είχε αναφέρει τότε η αντιδήμαρχος Πρασίνου Πόπη Τζουμέρκα-Μπατάλα, θα υπάρξει πεζόδρομος 4 μέτρων και ποδηλατόδρομος 2 μέτρων. Σημαντικό είναι ότι θα επανέλθει ο ποταμός, που θα έχει πλάτος 5 μέτρων και βάθος 50 εκατοστών. 1647 Φυλλοβόλα αλλά και αιεθαλή δέντρα με διαφορετική χρησιμότητα, 18 φορές περισσότερα από σήμερα.Επιπλέον προβλέπεται ύπαρξη αναβαθμού που θα δημιουργείται μικρός καταρράκτης, δυο γήπεδα τέννις, παιδική χαρά κτλ.

«Θα υπάρχουν δυο αγωγοί και το νερό θα ανακυκλώνεται διαρκώς. Το ετήσιο κόστος θα είναι 7 χιλιάδες ευρώ. Υπάρχει έτοιμη μελέτη για το κυκλοφοριακό. Πάντα τρομάζει μια αλλαγή, όμως θα είναι σίγουρα βελτιωμένη η περιοχή. Το έργο εντάχθηκε σε πρόγραμμα που αφορά μόνο τέτοιου είδους δράσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου