Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Στην ποινική συνδιαλλαγή και ο Μάρκος Καραμπέρης


Στο νομικό «παιχνίδι» της ποινικής συνδιαλλαγής μπαίνει και ο Μάρκος Καραμπέρης, ο οποίος φέρεται ως πρωταγωνιστής κυκλώματος που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατηγορείται για υποθέσεις εκβίασης και τοκογλυφίας.

Μετά τη σχετική αίτηση που έκανε συγκατηγορούμενός του και έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και ο 58χρονος Μάρκος Καραμπέρης προσέφυγε στη συγκεκριμένη ποινική διαδικασία, δηλώνοντας πρόθυμος να αποζημιώσει τα θύματά του.

Οπως έγινε γνωστό, την απόρριψη της αίτησης που κατέθεσε ο επιχειρηματίας, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος για την υπόθεση, ζητά ο εισαγγελέας και έπειτα από διαφωνία που προέκυψε με τον ανακριτή τελικά θα αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Την ίδια διαδρομή είχε ακολουθήσει και η αίτηση του 54χρονου Δημήτρη Λαμπάκη, η οποία έγινε δεκτή από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι του Μάρκου Καραμπέρη ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους συνολικά 26 υπεύθυνες δηλώσεις και ένορκες βεβαιώσεις σύμφωνα με τις οποίες αντίστοιχος αριθμός ατόμων δηλώνει ότι δεν έπεσε ποτέ θύμα εκβίασης ή τοκογλυφίας από το συγκεκριμένο επιχειρηματία. Οι δικηγόροι του Μάρκου Καραμπέρη έχουν προσκομίσει το προηγούμενο αίτημα ποινικής συνδιαλλαγής που έγινε δεκτό για την ίδια υπόθεση και ευελπιστούν ότι θα κριθεί η αίτηση που κατατέθηκε με τον ίδιο τρόπο. Με το υπ' αριθμόν 1156/2012 βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για τον Δημήτρη Λαμπάκη είχε κρίνει ότι ο εισαγγελέας που απέρριψε το αίτημα για ποινική συνδιαλλαγή έσφαλε, «αποστερώντας στον κατηγορούμενο μη νόμιμα την άσκηση μιας υπερασπιστικής ευχέρειας που δυνατόν να καταλήξει σε ιδιαίτερα ευνοϊκή του μεταχείριση ως προς τα αδικήματα αυτά επί εντελούς ικανοποίησης των παθόντων».

Η διαδικασία της ποινικής συνδιαλλαγής για τον Δημήτρη Λαμπάκη ξεκίνησε και τυπικά, καθώς πριν από λίγες ημέρες κλήθηκαν και παραστάθηκαν με δικηγόρο ενώπιον του ανακριτή τουλάχιστον 15 άτομα που φέρονται ως θύματα της υπόθεσης. Η προθεσμία που έχουν για τη σύνταξη πρακτικού είναι μέχρι τις 16 Νοεμβρίου και ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των δικηγόρων του κατηγορούμενου και των θυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις για την αποζημίωσή τους και η συντριπτική πλειοψηφία των φερόμενων ως θυμάτων φέρεται να τις αποδέχεται.

Είχαν συλληφθεί 53 άτομα

Για την υπόθεση συνολικά είχαν συλληφθεί 53 άτομα, 34 από τα οποία είχαν οδηγηθεί στις φυλακές μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εντολή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 22 κατηγορουμένων, καθώς από την έρευνα που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι μόνον η ομάδα του Μάρκου Καραμπέρη είχε «έσοδα» πάνω από 45.000.000 ευρώ την περίοδο από το 2004 έως και το 2011.

Πηγή: Agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου