Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη


«Όχι στα νέα μέτρα, όχι στις πολιτικές της Τρόϊκας και της κυβέρνησης», διαδήλωσαν χιλιάδες Θεσσαλονικείς εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στους δρόμους βγήκαν, ακόμη οι ιδιοκτήτες ταξί, φοιτητές και σπουδαστές της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού στη Νέα Μηχανιώνα.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων έκαναν συγκέντρωση έξω από τη κτήριο του ΕΚΘ. Εκεί έφτασαν τα μπλοκ της Πρωτοβουλίας Σωματείων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και φοιτητών, που είχαν προσυγκέντρωση στην Καμάρα, και ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Εκεί διαδηλωτές έμειναν αρκετή ώρα και απέκλεισαν την πύλη του υπουργείου στην οποία κρέμασαν πανό κι έγραψαν συνθήματα. Εκπρόσωποι του ΕΚΘ θυροκόλλησαν το ψήφισμα με τα αιτήματα στην πύλη του υπουργείου. Μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης η Πρωτοβουλία Σωματείων συνέχισε μέχρι τα γραφεία διοίκησης της ΕΡΤ 3 στην οδό Αγγελάκη. Εκεί οι διαδηλωτές κατήγγειλαν φαινόμενα λογοκρισίας και διατύπωσαν το αίτημα να προβληθεί εκπομπή με θέμα την απεργία.

Το ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν τις προσβάσεις σε μεγάλα εργοστάσια στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, ενώ έκαναν παρεμβάσεις σε πολυκαταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ξεχωριστές πορείες σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης έκαναν ιδιοκτήτες ταξί, σπουδαστές της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού και μια ομάδα εργαζομένων από ορισμένα σωματεία, που έκανε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι χωρίς ταξί και χωρίς αστικά λεωφορεία. Οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποιούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι και την Πέμπτη. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες απεργούν σήμερα και αύριο θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας παραμένουν στο κτήριο, ως περιφρούρηση, και καλούν τους πολίτες να τους συμπαρασταθούν.

Οι πρόεδροι του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, και της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, δήλωσαν αρκετά ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια.

Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για αύριο. Το ΕΚΘ και η Πρωτοβουλία Σωματείων καλού σε συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργολαβικούς υπαλλήλους της καθαριότητας. Η ΕΔΟΘ καλεί σε συγκέντρωση την ίδια ώρα στην Καμάρα, στη συνέχεια τα δύο αυτά μπλοκ θα ενωθούν και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30π.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου. Επίσης, η Πρωτοβουλία Σωματείων καλεί συγκέντρωση και για τις 5 αύριο το απόγευμα στην Καμάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου