Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

«Ξεψυχούν» τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα


Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι γιατροί νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας. Καταγγέλλουν ότι, με κλειστή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, κλινικές, εργαστήρια νοσοκομείων και κέντρα υγείας βρίσκονται μιαν ανάσα πριν από την κατάρρευση, με συνέπειες τραγικές για τους ασθενείς.

Οι ελλείψεις ξεκινούν από τα φάρμακα και τα αναλώσιμα και φτάνουν ακόμη και στα τρόφιμα, όπως τόνισαν εκπρόσωποι γιατρών του νοσοκομείου Πολυγύρου και των κέντρων υγείας Χαλκιδικής, ζητώντας άμεση στήριξη από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας και Θράκης, στη σύσκεψη που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη.

«Πολλά νοσοκομεία είναι σε οριακή κατάσταση. Δεν έχουν εξοπλισμό, αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. Επιπλέον, δεν επαρκούν τα κρεβάτια εντατικής και όσα λειτουργούν δεν είναι πλήρως στελεχωμένα. Οι γιατροί έχουν να πληρωθούν εδώ και μήνες για εφημερίες που έχουν κάνει. Θέσαμε όλα αυτά τα ζητήματα στη διοίκηση της ΥΠΕ και περιμένουμε λύσεις», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), Δημήτρης Βαρνάβας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι γιατροί ζήτησαν να διευθετηθεί το θέμα της πληρωμής των εφημεριών και να μη χαθούν τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες του 2012, αλλά και να συγκροτηθεί επιτροπή εκπαίδευσης των υπαλλήλων των νοσοκομείων για την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Επιπλέον, οι νοσοκομειακοί γιατροί πρότειναν στην ΥΠΕ να καταγράψει αναλυτικά τα κενά στις προμήθειες υλικών ανά νοσοκομείο ώστε να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια το πρόβλημα των ελλείψεων.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ο διοικητής της ΥΠΕ, Θρασύβουλος Βεντούρης, δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλυνθούν τα προβλήματα αυτά το συντομότερο.

Αμεση απειλή μπλακ άουτ

Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση σε όλα τα νοσοκομεία, όπως ανέφεραν στη σύσκεψη εκπρόσωποί τους.

Κοινός παρονομαστής είναι τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους από απλήρωτες εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες, γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση. Οι υπηρεσίες υγείας, όπως τονίστηκε, υποβαθμίζονται μέρα με τη μέρα σε όλα τα νοσοκομεία που υπάγονται στην 4η ΥΠΕ, δηλαδή Θεαγένειο, «Αγιος Παύλος», «Παναγία», Ιπποκράτειο, Αφροδισίων- Δερματικών Παθήσεων, ΑΧΕΠΑ, Ειδικών Παθήσεων, Σερρών, Πολυγύρου, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου.

Στη Χαλκιδική, είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο δεν έχει πετρέλαιο, ούτε απλά αναλώσιμα όπως ταινίες μέτρησης σακχάρου και αντιβιοτικά φάρμακα καθημερινής χρήσης. Οι γιατροί προειδοποίησαν ότι είναι θέμα χρόνου να μπει λουκέτο στο νοσοκομείο Πολυγύρου, αφού βουλιάζει ήδη στα προβλήματα και πολλές φορές αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς. Οι συνοδοί των νοσηλευόμενων είναι αναγκασμένοι να φέρνουν από το σπίτι τους οινόπνευμα, γάζες ακόμη και φάρμακα. Σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να αποφασίζεται η θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής, με βάση τα φάρμακα που διαθέτει το νοσοκομείο και όχι με επιστημονικά κριτήρια. Οι ζήτησαν να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός, που κανονικά εγκρίνεται κάθε τρεις μήνες, ώστε να υπάρξει οικονομική ενίσχυση και να μη σταματήσουν να παρέχονται υπηρεσίες προς τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2013 εγκρίθηκαν μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ για προμήθειες, τη στιγμή που παλαιότερα χορηγούνταν ποσά που έφταναν και τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το νοσοκομείο Κιλκίς, σύμφωνα με τις περιγραφές των γιατρών του. Οι ελλείψεις έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που τμήματα, μονάδες και κλινικές, π.χ. η ουρολογική και η μονάδα τεχνητού νεφρού, λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, ακόμα και με ένα γιατρό, ενώ άλλες καταργήθηκαν, όπως η γναθοχειρουργική. Χειρουργικές επεμβάσεις ματαιώνονται, ασθενείς περιμένουν, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχώς αγωνίζονται για να βρουν υγειονομικό υλικό και αντιδραστήρια στα οποία υπάρχει έλλειψη.

Στο νοσοκομείο Σερρών, η κατάσταση είναι οξυμμένη και οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως από το καλοκαίρι ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα βρίσκεται σε σημείο επικινδυνότητας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, οι παθολογικές κλινικές καλύπτονται μόνο από δυο ειδικούς γιατρούς οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν περισσότερα από 150 έκτακτα περιστατικά καθημερινά. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στη χειρουργική κλινική.

Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου