Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή


Η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί σε νέα σφοδρά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, πολλά από τα οποία σημειώθηκαν στην ίδια την πόλη. Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται το Ισραήλ προκειμένου να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην περιοχή, έπειτα από τη χθεσινή εκτόξευση ρουκετών στο Τελ Αβίβ για πρώτη φορά από το 1991.

« Έγιναν 130 επιδρομές στη διάρκεια της νύκτας», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς Ισλάμ Σαχουάν, ο οποίος έκανε λόγο για «δεκάδες πλήγματα» κατά τις πρώτες πρωινές ώρες - γεγονός που επιβεβαιώθηκε από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη της Γάζας.

Από τις επιδρομές καταστράφηκε στη συνοικία Τελ αλ-Χάουα ένα διοικητικό κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, που χρησίμευε κυρίως για την ανανέωση διαβατηρίων, διευκρίνισε ο κ. Σαχουάν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως καταστράφηκαν κατά τις ισραηλινές επιδρομές και πεδία βολής που χρησιμοποιούνται από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της Χαμάς Ανταμ Αμπού Σελμίγια, δήλωσε ότι σκοτώθηκαν 19 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, ενώ 235 άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Επιστράτευσε 16.000 έφεδρους το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός κήρυξε επιστράτευση 16.000 εφέδρων στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «αμυντικός άξονας» στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο στρατός στέλνει φύλλα πορείας σε 16.000 εφέδρους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του ισραηλινού εδάφους, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίωρη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αιγύπτου Χισάμ Καντίλ.

Η ισραηλινή αεροπορία απάντησε στην εκτόξευση ρουκετών με επιδρομή εναντίον της κατοικίας του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς για τον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με πηγή της Χαμάς.

Προηγουμένως, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι δέχεται προσωρινή παύση των επιχειρήσεων όσο θα διαρκεί η επίσκεψη του αιγύπτιου πρωθυπουργού στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Ριάντ, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας απηύθυνε έκκληση για «"σύνεση και λογική» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο
ειδήσεων SPA.

«Ενδεκα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα από τα μεσάνυκτα της Πέμπτης και 280 από την αρχή της επιχείρησης, οι 131 από τις οποίες αναχαιτίσθηκαν από το (αντιπυραυλικό σύστημα) "Σιδερένιο Θόλο"», διευκρίνισε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για τις επιθέσεις της Χαμάς.

Τρίωρη κατάπαυση του πυρός λόγω της επίσκεψης του αιγύπτιου πρωθυπουργού

Και ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή και γίνεται λόγος για χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, στην περιοχή κατέφθασε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Χισχάμ Καντίλ, σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης για κατάπαυση του πυρός, αλλά και σε μια προφανή επίδειξη αλληλεγγύης προς τους μαχητές της Χαμάς, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός έφθασε στη Γάζα εισερχόμενος από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της παλαιστινιακής κυβέρνησης (της Χαμάς), διευκρίνισε η παλαιστινιακή πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσπαθήσει να επιτύχει εκεχειρία.

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της τρίωρης επίσκεψης, εάν σταματήσουν και οι παλαιστινιακές επιθέσεις, ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουν σταματήσει οι ισραηλινές επιδρομές, όπως και οι εκτοξεύσεις ρουετών από την Χαμάς.

O αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι που αποκαλείται από τη Χαμάς «προστάτης», αντιμετωπίζει ισχυρή εσωτερική πίεση να δράσει δυναμικά. Ηδη, χθες καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και προειδοποίησε το Τελ Αβίβ για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έφερε στην εξουσία τον Μόρσι έπειτα από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, απηύθυνε κάλεσμα για «Ημέρα της Οργής» σήμερα, σε αραβικές πρωτεύουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου