Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος του δημάρχου Θέρμης με τους πολίτες

 

Η πρωτοβουλία ανοιχτών συζητήσεων του δημάρχου Θέρμης με τους πολίτες του δήμου με τίτλο «Ακούω… Προτείνω… Συμμετέχω» πέρασε την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου από τη Σουρωτή και την Αγ. Παρασκευή, όπου οι πολίτες αξιοποίησαν την ευκαιρία ενός άμεσου και ειλικρινούς διαλόγου με τον δήμαρχό, ο οποίος απάντησε ξεχωριστά στα ερωτήματα κάθε πολίτη.

Στη συνάντηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός κατοίκων των δύο οικισμών ενώ παρόντες ήταν μέλη του δημοτικού συμβουλίου καθώς και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Σουρωτής και Αγ. Παρασκευής.

Και οι δύο συναντήσεις ξεκίνησαν με μια σύντομη εισαγωγή από τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων των κοινοτήτων Σουρωτής και Αγ. Παρασκευής, κκ. Κωνσταντίνο Εμμανουηλίδη και Μαίρης Τζιουβάκα οι οποίοι αναφέρθηκαν σε βασικά ζητήματα που απασχολούν τις κοινότητες.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια γενική αποτίμηση της εφαρμογής του Καλλικράτη, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της εφαρμογής της διοικητικής αυτής μεταρρύθμισης εντός της οικονομικής κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές της οδήγησαν σε θεσμική δυσλειτουργία και σε οικονομική δυσπραγία.

Ο δήμαρχος συνέχισε την παρέμβασή του αναφέροντας συγκεκριμένα αριθμητικά παραδείγματα των περικοπών ενώ επίσης τόνισε ότι «από αυτή την τεράστια υφαρπαγή πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτοί που στην ουσία θίγονται είναι οι πολίτες οι οποίοι θα στερηθούν τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι δήμοι, καθώς και τις παροχές που σχετίζονται με τη σχολική στέγη».

Ο Καλλικρατικός δήμος Θέρμης

Κατόπιν, αναφέρθηκε σε ζητήματα που είχαν να κάνουν με τον Καλλικρατικό δήμο Θέρμης. Αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του δήμου Θέρμης μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και σημείωσε ότι από τους δήμους Βασιλικών και Μίκρας κληρονομήθηκαν οικονομικές υποχρεώσεις από τιμολογημένες δαπάνες που έπρεπε να καλυφθούν. Οι υποχρεώσεις ύψους 2 εκ. ευρώ περίπου, που προέκυψαν από το δήμο Μίκρας, αφορούν μελέτες και έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται.

Για το δήμο Βασιλικών εξοφλήθηκαν υποχρεώσεις ύψους 4 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 2.160.000 αφαιρέθηκαν από τα ταμεία του δήμου με κατάσχεση. Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν την πολεοδομική μελέτη, προμήθειες και παροχή υπηρεσιών. Παρόλα αυτά ο δήμος πλήρωσε και παρέλαβε μια σειρά από μελέτες όπως αυτή του αποχετευτικού των Βασιλικών που θα δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης ενός έργου με ευρύτερες επιπτώσεις στην περιοχή.

Μελέτες και παρεμβάσεις σε τοπικές κοινότητες

Επίσης, αναφέρθηκε σε μελέτες και παρεμβάσεις που αφορούσαν στις τοπικές κοινότητες. Ωστόσο, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τονίστηκε ότι η μοναδική δυνατότητα χρηματοδότησης έργων είναι μέσω των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι όλες οι έτοιμες μελέτες έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση, ενώ ετοιμάζονται και νέες μελέτες ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικισμού. Από κει και πέρα οι παρεμβάσεις του δήμου θα είναι μικρές και σε σχέση με τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο λόγος στους πολίτες

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους πολίτες και ακολούθησε διάλογος πάνω στα τοπικά ζητήματα. Τα κυρίαρχα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι πολίτες της Σουρωτής ήταν:

  • Υποδομές: Σταδιακή χάραξη και ασφαλτόστρωση του οικισμού στην πλευρά της επέκτασης (ανατολική πλευρά). 
  • Ύδρευση: Τιμολόγιο και οι κλίμακες χρέωσης της ΔΕΥΑ – διακοπές νερού 
  • Καθαριότητα: Τοποθέτηση υπόγειων κάδων, τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης, πλύσιμο κάδων 
  • Παιδικές χαρές: Να γίνει μια παιδική χαρά, και αν είναι δυνατό να υπάρξει πρόβλεψη για χρήση από τα παιδιά που έχουν skateboards. 
  • Σχολική στέγη και αθλητικές υποδομές: Να ξεκινήσει η μελέτη κατασκευής δημοτικού σχολείου. Να διαμορφωθεί η αυλή του νηπιαγωγείου μετά και την προσθήκη της νέας αίθουσας. Να γίνει καλύτερη συντήρηση του γηπέδου. 
  • Πράσινο: Η υπηρεσία πρέπει να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις απαιτήσεις. 
  • Αποχέτευση: Βελτίωση – κατασκευή δικτύου αποχέτευσης 
  • Διάφορα: Να επανεξεταστεί η τιμή ζώνης που γίνεται η χρέωση του ΤΑΠ, και να μπουν σκέπαστρα στις στάσεις των λεωφορείων του ΟΑΣΘ. 

Τα κυρίαρχα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι πολίτες της Αγ. Παρασκευής ήταν:
  • Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας μέσω εκποίησης ακινήτων της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Παρασκευής 
  • Υποδομές: Ανάπλαση της περιοχής «Δεξαμενή», διαγράμμιση και τοποθέτηση σημάτων – φωτεινών σηματοδοτών στο δρόμο που συνδέει Ταγαράδες με Αγ. Παρασκευή και Σουρωτή, τοποθέτηση καθρέφτη στη στροφή για περιοχή «χρώμα», ασφαλτόστρωση δρόμου προς «Αγίασμα» 
  • Ύδρευση: Τιμολόγιο και οι κλίμακες χρέωσης της ΔΕΥΑ – διακοπές νερού 
  • Καθαριότητα: Τοποθέτηση υπόγειων κάδων, τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης, πλύσιμο κάδων 
  • Παιδικές χαρές: Κατασκευή παιδικής χαράς 
  • Σχολική στέγη και αθλητικές υποδομές: Συντήρηση σχολικού κτιρίου 
  • Πράσινο: Καθαριότητα αλσυλλίου 
  • Αποχέτευση: Βελτίωση – κατασκευή δικτύου αποχέτευσης 
  • Συγκοινωνία: Επέκταση δημοτικής συγκοινωνίας, συχνότητα δρομολογίων ΟΑΣΘ, σκέπαστρο στη στάση για τους μαθητές 
  • Διάφορα: Προσθήκη τουαλέτας στο κτίριο του ΚΑΠΗ. Βελτίωση διαδικτυακής σύνδεσης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου