Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Η Ντέμι Μουρ και άλλα θύματα του «αερίου του γέλιου»

Το «hippy crack» κυκλοφορεί νόμιμα...


Στα 17 του χρόνια ο Τζόζεφ Μπένετ έγινε το τελευταίο θύμα του «αερίου του γέλιου», της ναρκωτικής ουσίας που από τους κοσμικούς κύκλους έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στα δημόσια σχολεία. Ο νεαρός Βρετανός, η ιστορία του οποίου έχει προκαλέσει πάμπολλές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του, και όχι μόνο, υπέστη καρδιακή προσβολή και εγκεφαλική ζημιά μετά την εισπνοή αερίου, μαζί με φίλους του.

Το «αέριο του γέλιου» ή αλλιώς νιτρώδες οξείδιο είναι εδώ και καιρό το αγαπημένο ναρκωτικό των διασήμων. Μετά την Ντέμι Μουρ, η οποία κατέρρευσε από τη χρήση του, και ο πρίγκιπας Χάρι είχε εντοπιστεί από το φακό να κάνει χρήση σε πάρτι πριν από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα το αέριο αυτό να παρουσιάζεται ως ένας πολύ μοδάτος τρόπος να «φτιαχτείς».

Το «hippy crack» όμως, όπως το χαρακτηρίζουν, κυκλοφορεί νόμιμα, αφού η κανονική χρήση του είναι να γεμίζει μπαλόνια και έχει ήδη γίνει αγαπημένη συνήθεια και για τους κοινούς θνητούς που θέλουν να μιμηθούν τους celebrities.

Οι γιατροί ωστόσο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να έχει αυτή η χρήση του αερίου. Εγκεφαλικά, παραισθήσεις, κρίσεις, ακράτεια, επιβάρυνση της καρδιάς, χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει αυτό το αέριο όταν λαμβάνεται συστηματικά από το στόμα.

Με τέτοιες παρενέργειες οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ανατρέπεται ο χαρακτηρισμός του ως άκακο. Οταν εισπνέεται, το νιτρώδες οξείδιο διασπάται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και έτσι στερεί τον εγκέφαλο και τα άλλα ζωτικά όργανα από αυτό.

Οι χρήστες, από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για μια έντονη ευφορία αντίστοιχη με εκείνη πουπροκαλεί η χρήση της ηρωίνης ή του κρακ. Οι συχνοί χρήστες του υποστηρίζουν ότι όλος ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει γύρω από το «αέριο του γέλιου» είναι υπερβολικός και ότι είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο από άλλα ναρκωτικά, ακόμα και από το αλκοόλ, επειδή η επίδραση του υποχωρεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι γιατροί όμως δεν συμφωνούν με τη θεωρία ότι ο κίνδυνος μεγαλοποιείται. «Κάθε χρόνο στη Βρετανία πεθαίνουν άνθρωποι εξαιτίας του νιτρώδους οξειδίου» επισημαίνει ο Στέφεν Ρίαμ, διευθυντής φιλανθρωπικής οργάνωσης κατά της κατάχρησης ουσιών, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα το «αέριο του γέλιου» μπορεί να φέρει... δάκρυα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου