Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Κατέρριψε το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης και έσπασε το φράγμα του ήχου


Άλμα από ύψος 37 χιλιομέτρων πραγματοποίησε ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής Felix Baumgartner καταρρίπτοντας το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης, βουτώντας με υπερηχητική ταχύτητα προς την επιφάνεια της Γης. Ο 43χρονος Αυστριακός έγινε ο πρώτος που σπάει το φράγμα του ήχου χωρίς πτητικό μέσο, με δυο λόγια μόνο με τη βαρύτητα στο σώμα του!

Το αερόστατο ηλίου, που τον μετέφερε, έφθασε στο τελικό υψόμετρο του μετά από μια δίωρη πτήση.Στο ξεκίνημα της πτώσης του, ο Αυστριακός, φορώντας μια στολή ικανή να τον προφυλάξει ως προς την πίεση και το ψύχος, είχε ταχύτητα μεγαλύτερη του ήχου.Το αλεξιλίπτωτό του άνοιξε κανονικά στα 1.500 μ.από το έδαφος.

Η «ελεύθερη πτώση» του αλεξιπτωτιστή διήρκεσε 4 λεπτά 19 δεύτερα-με τελική ταχύτητα τα 1.137 χλμ. την ώρα. Μέχρι την προσγείωση, μετά το άλμα στο κενό από το αερόστατο, κύλησαν εννέα λεπτά, τρία δεύτερα. Το αλεξίπτωτο ήταν ανοικτό στα τελευταία 4 λεπτά, 44 δεύτερα.

O 43χρονος κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους που κατέχει από το 1960 o Αμερικανός πιλότος Joe Kittinger, ο οποίος πραγματοποίησε άλμα από τα 31.330 μέτρα. Ο Kittinger κατέχει και το ρεκόρ ταχύτερης ελεύθερης πτώσης με ταχύτητα Μach 0,9, ήτοι με 988 χιλιόμετρα την ώρα.

Το Σάββατο, ο Felix Baumgartner, και η ομάδα του, έκαναν του απαραίτητους υπολογισμούς σχετικά με τον καιρό στην περιοχή του Roswell, του Νέου Μεξικού. Το άλμα που πέτυχε θα μελετηθεί τώρα από τη σκοπιά της ιατρικής και της αεροναυτικής και θα χρησιμεύσει στους αστρονάυτες.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου