Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η συμφωνία με την τρόικα

Την Τρίτη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών


Για μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, οδεύει η οριστικοποίηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα για το πακέτο των νέων μέτρων. Οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές μας θα συνεχιστούν και μετά την 18η Οκτωβρίου. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει αυτή την ώρα συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας. Το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου επισήμανε ότι υπάρχει «σκληρή διαπραγμάτευση, πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση» και πρόσθεσε «παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται εν μέσω εμπλοκών, κυρίως στο θέμα των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Επειτα από ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, τόνισε πως οι συνομιλίες διεξάγονται σε ικανοποιητικό επίπεδο και έκανε λόγο «για τεράστιο φόρτο εργασίας και πάρα πολλή δουλειά».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά την έγκριση του Eurogroup, ενώ ερωτηθείς για το πότε προγραμματίζεται το Eurogroup είπε ότι «δεν το γνωρίζουμε ακόμα». Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πάντα αναμένεται να κριθούν σε έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, με την Αθήνα να ελπίζει πως η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΕ που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προχωρήσουν σε «θετική δήλωση» για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών ώστε να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη παράγραφος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.

Εκτακτο Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου

«Μάλλον πάμε για έκτακτο Eurogroup», στο οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις, με βάση την έκθεση της τρόικας, για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δύσκολα θα κλείσουμε το σύνολο του πακέτου έως τη Σύνοδο Κορυφής», προσέθεσε και συμπλήρωσε πως αν και «δεν πάνε έως τώρα άσχημα οι διαπραγματεύσεις, υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα. Θα είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά, παραμένουν, όμως παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους».

Την Τρίτη, ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει του πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις, καθώς την Τετάρτη αναχωρεί για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή: tanea.gr


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου