Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ερωτηματικά για τη λίστα με τους 2.000 Ελληνες με καταθέσεις στην Ελβετία


Ερωτηματικά εγείρονται σχετικά με την τύχη της «λίστας Φαλτσιάνι», η οποία έφτασε στα χέρια του τότε (2010) υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έπειτα από σχετικό αίτημά του, κατά δήλωσή του προς τη γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ.



Η περίφημη «λίστα» (σε ψηφιακή μορφή CD) περιέχει ονόματα 1.991 Ελλήνων καταθετών οι οποίοι εξήγαγαν μεγάλα χρηματικά ποσά στην Ελβετία και έφτασε στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου διά της διπλωματικής οδού.

Από τα ονόματα αυτά ο ίδιος επέλεξε ορισμένα τα οποία εμφανίζονταν να εξήγαγαν ιδιαιτέρως σημαντικά ποσά και τα έστειλε στα τέλη του 2010 στο ΣΔΟΕ και τον τότε επικεφαλής του κ. Ι. Καπελέρη, ενώ την πλήρη λίστα, όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, την έδωσε στον διάδοχο του κ. Καπελέρη, Ι. Διώτη, τον Ιούνιο του 2011.

«Τη λίστα τη ζήτησα και την πήρα. Δεν μου την έστειλε κάποιος. Η λίστα κυκλοφορούσε εδώ και αρκετά χρόνια. Ήμουν ο πρώτος που τη ζήτησε και διάλεξε τα μεγαλύτερα ονόματα και τα έστειλε στο ΣΔΟΕ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο Mega, ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις για μη έγκαιρη και αξιόπιστη διαχείριση της λίστας, επικαλέστηκε τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της λίστας από το ΣΔΟΕ («Ξέρετε να έχουν απολυθεί πολλοί επίορκοι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά υπονοώντας φαινόμενα εκβιασμών και διαφθοράς), ενώ για τα περαιτέρω περί καθυστερήσεων κλπ. παρέπεμψε στους διαδόχους του, κάτι που εξελήφθη ως αιχμή για τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

«Να ρωτηθούν αυτοί που ήρθαν στη συνέχεια», είπε επί λέξει ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Mega.

Αντιφάσεις

Ωστόσο, ερωτηματικά εγείρει το γεγονός ότι ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι έδωσε μέρος της λίστας στον κ. Καπελέρη, ο οποίος αντικαταστάθηκε στις 6 Μαΐου 2011 από τον κ. Διώτη, εμφανίζεται έναν μήνα αργότερα (6 Ιουνίου 2011) να απαντά εγγράφως στους βουλευτές του ΠαΣοΚ που του απήυθυναν σχετική ερώτηση για τη φοροδιαφυγή από καταθέσεις στο εξωτερικό, ότι: «Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος δεν κατέχει κατάσταση με τους Έλληνες φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε Τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ελβετία».

Απάντηση η οποία έρχεται σε αντίφαση με τις τωρινές δηλώσεις του ότι «έδωσε τα ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις» στο ΣΔΟΕ από το τέλος του 2010 και κατόπιν το 2011 την πλήρη λίστα.

Ι. Διώτης: Τίθεται θέμα νομιμότητας

Ζήτημα νομιμότητας στην αξιοποίηση της λίστας με τα ονόματα 2.000 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία θέτει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

«Δεν υπάρχει λίστα η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί» δήλωσε στον «Βήμα 99,5».

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου