Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

«Καταδίκη» της Χρυσής Αυγής από την Επιτροπή Δεοντολογίας

«Λευκό» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ ζητώντας πιο δυναμική στάση


Με την ευχή προς την εκτελεστική εξουσία και την Δικαιοσύνη για ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς βουλευτών της «Χρυσής Αυγής», η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής συνεδρίασε χθες επί δίωρο για να καταλήξει ότι «εφ’ όσον συνεχιστεί η αντικοινοβουλευτική, παράνομη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά» τους, τότε θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη να διεξάγει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών!

Βεβαίως δεν παρέλειψε να καταδικάσει τα επανειλημμένα επεισόδια στα οποία πρωταγωνίστησαν οι «χρυσαυγίτες» βουλευτές, ωστόσο, κατά την σχετική ψηφοφορία ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ επέλεξαν το «λευκό», ζητώντας πιο ρητή και κατηγορηματική διατύπωση αποδοκιμασίας της στάσης και των πρακτικών της «Χρυσής Αυγής».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστόλου αιτιολόγησε την στάση του λέγοντας ότι στο επίμαχο σημείο της απόφασης που αναφέρεται στα φαινόμενα βίας, έπρεπε να καταδικάζεται ρητώς η ρατσιστική βία, ενώ όσον αφορά το ΚΚΕ ο Σπ. Χαλβατζής είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που η Βουλή αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα και ως εκ τούτου χρειάζεται πολύς προβληματισμός και μεγαλύτερη νηφαλιότητα, όχι βιασύνη». Εξάλλου, όπως σημείωσε, καλούμε την ηγεσία της «Χρυσής Αυγής» να συνετισθεί όταν είναι διακηρυγμένη η θέση και η στάση της με τα «τάγματα εφόδου» κλπ.

Στο τελικό κείμενο απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας καταδικάζονται τα επανειλημμένα φαινόμενα βίας στα οποία συμμετείχαν βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» και επισημαίνονται οι ευθύνες της ηγεσίας του κόμματος, ενώ εκφράζεται η ευχή προς την εκτελεστική εξουσία και την Δικαιοσύνη να υπάρξει ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στις εισηγητικές προτάσεις που υπέβαλλε προς τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας ο πρόεδρός της Χρ. Μαρκογιαννάκης υπήρχαν δυο σημεία επί των οποίων επικεντρώθηκε η συζήτηση. Στο ένα εμφανιζόταν η Επιτροπή να «καταδικάζει κάθε πράξη βουλευτών που πλήττει το κύρος του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών» και στο άλλο να «καλεί τους βουλευτές του «Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή» όχι μόνο να μην συμμετάσχουν του λοιπού σε κάθε μορφής παρανομία και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, αλλά και να συγκρατούν όπως έχουν υποχρέωση τους οπαδούς του κόμματός τους από τέτοιες ενέργειες». Τα δυο σημεία απορρίφθηκαν καθώς θεωρήθηκε ότι έπρεπε να είναι σαφής η καταδίκη των ενεργειών της «Χρυσής Αυγής» και τελικώς κατέληξαν στην προαναφερθείσα διατύπωση, η οποία, ωστόσο, δεν υιοθετήθηκε από την Αριστερά.

Σημειώνεται, ότι αρμοδιότητα της Επιτροπής Δεοντολογίας βάσει του Κανονισμού της Βουλής είναι να εισηγείται μέτρα και να παρεμβαίνει δημόσια, όταν κρίνει αναγκαίο, για την προστασία και ενίσχυση του κύρους του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών.

Πάντως, την ίδια ώρα που οι βουλευτές αναζητούσαν διατύπωση για την καταδίκη των πρακτικών του ακροδεξιού - υπερεθνικιστικού μορφώματος, η «Χρυσή Αυγή» με ανακοίνωσή της στρεφόταν κατά πάντων: «Το άθλιο πολιτικό σύστημα που αρνείται να βάλει στη φυλακή τους κλέφτες και ευθύνεται για το διεθνή διασυρμό της Ελλάδος, δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να μας κάνει μαθήματα δεοντολογίας και ορθής συμπεριφοράς», αναφερόταν. Ενώ λίγη ώρα αργότερα η βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» -και σύζυγος του αρχηγού της Ν. Μιχαλολιάκου- κυρία Ελένη Ζαρούλια, δεν δίσταζε μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να αποκαλέσει την Βουλή «ναό της προδοσίας του Ελληνικού λαού» και να καταγγείλει τους «μειοδότες του ελληνικού λαού».

Τέλος, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας κλήθηκε και ενημέρωσε τα μέλη της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Βασιλική Κατριβάνου για την επίθεση που δέχθηκε προσφάτως στον
προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου από τον βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Δ. Κουκούτση, ο οποίος στράφηκε εναντίον της επειδή συνόδευε τον εκπρόσωπο των πακιστανών μεταναστών.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου