Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος Ολλανδία και Αυστρία

Στο Eurogroup το πακέτο περικοπών 11,9 δισ. ευρώ



Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Αυστρίας, «χωρίς όμως πρόσθετα κεφάλαια», όπως ξεκαθάρισαν σε δηλώσεις τους και οι δύο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζει σήμερα στο άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας, το περίγραμμα των περικοπών στο πλαίσιο του πακέτου των νέων μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Υπομονή μέχρι τη σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας για την Ελλάδα, συνέστησε από τη Λευκωσία ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. «Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις, όχι τώρα», πρόσθεσε.


Η ελληνική οικονομία δεν θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που θα γίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία, αλλά θα αξιολογηθεί η κατάστασή της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου.

«Το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τη δέσμευση ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά παραμένει δύσκολο. Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, αλλά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση (στην Ελλάδα)» δήλωσε ο υπουργός.

Το περίγραμμα των περικοπών στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας,στο άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Αυστρίας, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς όμως πρόσθετα κεφάλαια.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι στη Λευκωσία θα φανεί η «στροφή» αρκετών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος και Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Γιάννη Στουρνάρα, κυρίως για την ατζέντα της κατ' ιδίαν συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ήδη, η αλλαγή στάση φαίνεται από τις δηλώσεις των «σκληροπυρηνικών» υπουργών Οικονομικών Ολλανδίας και Αυστρίας, που είπαν «ναι» στην επιμήκυνση του Μνημονίου, χωρίς, όμως, πρόσθετα κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο θα οριστικοποιηθεί πριν από το επόμενο Eurogroup (8 Οκτωβρίου) και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι δήλωσε πως δεν συζήτησαν με τον κ. Σαμαρά «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ,τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση είμαι εναντίον αυτού».

Στο επίκεντρο του Eurogroup σήμερα, Παρασκευή και του Ecofin αύριο θα είναι η Κύπρος και η Ισπανία, καθώς και τα θέματα που σχετίζονται με την τραπεζική ενοποίηση, τον μηχανισμό στήριξης (ESM) αλλά και την εκπροσώπηση στο ΔΝΤ.


Ο γερμανός υπουργός ανέφερε ότι θα γίνει ενημέρωση για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβάνεται την τραπεζική εποπτεία και θα συζητηθεί εντατικά η τρέχουσα κατάσταση.

Ο μηχανισμός άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) δεν θα έχει τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕΜΣ ήδη από τον Ιανουάριο του 2013», δήλωσε ο Σόιμπλε.



Υπέρ της επιμήκυνσης τάχθηκαν Ολλανδία και Αυστρία 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.

«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι λεφτά», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο τουEurogroup στη Λευκωσία. Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».

Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά όχι και χρήματα, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη σύνοδο του Eurogroup.

«Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό. Θα της δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη, αλλά πιθανότατα όχι περισσότερα χρήματα», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του Ολλανδού και της Αυστριακής υπουργού, που συμπλέουν με τη στάση του Βερολίνου και του Β. Σόιμπλε και ακόμη και πρόσφατα έχουν κάνει σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα, δείχνουν την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη και προαναγγέλλουν την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για παράταση του Μνημονίου, εφόσον υιοθετηθούν τα επώδυνα μέτρα του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου