Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Κυβέρνηση: Καταρχήν συμφωνία για το περίγραμμα των νέων μέτρων 11,5 δισ.

Σε περίγραμμα συμφωνίας για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ κατέληξαν χθες οι κυβερνητικοί εταίροι, κατά της σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σαμαράς έκανε μα «δραματική εισήγηση» για την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει τα πράγματα, προκειμένου να «κάμψει» με αυτό τον τρόπο τις «αντιρρήσεις» του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη, για σειρά μέτρων του νέου πακέτου ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες. Τελικά η «δραματικοί τόνοι» της εισήγησης του κ. Σαμαρά έπιασαν, και οι Βενιζέλος και Κουβέλης πείστηκαν για την αναγκαιότητα των μέτρων… Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να παρουσιαστεί στην Τρόικα το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν «οριζόντια» και «άδικα» μέτρα που πλήττουν την κοινωνία (Απορία: Δηλαδή όλα τα μέτρα που θα πάρουν τώρα δεν θα είναι «άδικα» και δεν θα πλήττουν την κοινωνία;)

Σήμερα θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας με την Τρόικα ώστε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η συμφωνία για τα μέτρα. Επίσης, έως την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξουν δύο ακόμα συναντήσειςτων τριών πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Σαμαράς, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τους Ζοζέ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι και με την Τρόικα. Το μήνυμα που έλαβε, όπως τόνισε, ήταν ξεκάθαρο και ότι προτιμά μια απόφαση για τη λήψη μέτρων τα οποία θα έχουν τη «θετική συνέπεια» της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Επίσης, θα του δώσουν τη δυνατότητα να θέσει το αίτημα για διετή επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος ενώ διαφορετικά υπάρχει η βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης από την Τρόικα και της ρήξης με τους εταίρους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αυτή θα μεταδώσει διεθνώς το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της αξιοπιστίας της χώρας.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι ο ίδιος έκανε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσει ότι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα είναι να τεθεί τώρα στους εταίρους μας σε υψηλό πολιτικό επίπεδο το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ακόμα ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι «μακράς πνοής» γιατί είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα αυτή τη στιγμή. Και πρόσθεσε ότι είναι αναγκασμένος να δεχτεί την εισήγηση του πρωθυπουργού και την εκτίμησή του γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και τώρα «περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου