Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Κυβέρνηση: Νέα εγκληματικά μέτρα για συντάξεις – ασφαλιστικό

Πιο κοντά –και πάντως πριν από το 2015– φέρνει η Τρόικα τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και το νέο «κούρεμα» στις συντάξεις. Οι νέες επώδυνες ανατροπές προβλέπονται στο σκληρό «πακέτο» των 10 προτάσεων που επεξεργάζονται αυτές τις μέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για την εξοικονόμηση των 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια «επί χάρτου» περιλαμβάνεται η ταχύτερη εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων (όρια ηλικίας και νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων) η οποία ολοκληρώνεται το 2015 αλλά και η κατάργηση επικουρικών συντάξεων και των δώρων που έχουν απομείνει στο Δημόσιο. Οι σχετικές προτάσεις θα τεκμηριωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα απασχολήσουν τις συναντήσεις που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.
Ειδικότερα, τα 10 μέτρα – σοκ που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι τα εξής:
1. Ταχύτερη εφαρμογή των δυο νόμων Λοβέρδου (3863/2010) και Παπακωσταντίνου (3865/2010) οι οποίοι επέφεραν δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (σταδιακά έως το 2015), αλλά και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
2. Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
3. Κατάργηση των δώρων (που έχουν ήδη περικοπεί) ύψους 1.000 ευρώ ετησίως για τους δημόσιους υπαλλήλους.
4. Καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των κατώτατων συντάξεων.
5. Μείωση των συντάξεων που καταβάλλει ο ΟΓΑ στους αγρότες.
6. Νέα περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα δείχνει όχι μόνο νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών για τους νέους ασφαλισμένους, αλλά και συνεχείς παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων, των ήδη συνταξιούχων. Η απόφαση θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, ο οποίος κάθε χρόνο, βάσει της οικονομικής κατάστασης του κάθε ταμείου, θα αποφασίζει για το ύψος των συντάξεων. Όσον αφορά τους νέους ασφαλισμένους, θα κληθούν να καταβάλουν συγκεκριμένες αυξημένες εισφορές, δίχως να γνωρίζουν το ύψος της μελλοντικής παροχής.
7. Με νομοσχέδιο – εξπρές (που ήδη επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας) σε περικοπές οδηγούνται τα ταμεία που καταβάλλουν μεγαλύτερο εφάπαξ (όχι μόνο στο Δημόσιο) σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας που προβλέπει ότι τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Στο εφάπαξ που καταβάλλει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) θα γίνει νέα περικοπή ύψους 22,63%. Δηλαδή, έως 10.820 ευρώ (ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης και τα έτη υπηρεσίας) θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Θα ακολουθήσει η περικοπή έως και 40% και σε άλλα ταμεία –από το χώρο των ΔΕΚΟ αλλά και του ιδιωτικού τομέα–, τα οποία χορηγούν μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
8. Κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων αλλά και εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή τους. Πρόκειται για υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο όπου έχει τεθεί στόχος για εξοικονόμηση δαπανών ύψους έως 3 δισ. ευρώ (1% -1,5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2015. Πάντως στις 89 παροχές που θα περικοπούν ή θα επανεξεταστούν δεν φαίνεται (σύμφωνα τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα που δεν αποκλείεται όμως κι αυτά να αλλάξουν) θα περιλαμβάνεται το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας.
9. Πλαφόν στις συντάξεις. Η πρόταση που συζητιέται προβλέπει ότι το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης ή ακόμη και της συρροής συντάξεων δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 2.200 έως 2.400 ευρώ (δεν έχει «κλειδώσει» το ακριβές ποσό), με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Σήμερα το πλαφόν στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ μπαίνει στα 2.773 ευρώ, ενώ στην περίπτωση συνόλου κύριας και επικουρικής το πλαφόν βρίσκεται στις 3.680 ευρώ.
10. Περικοπή διπλών συντάξεων αλλά και κλιμακωτή μείωση των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, δηλαδή από 1.000 έως 1.400 περικοπή κατά 5% και για ποσά άνω των 1.400 ευρώ περικοπή κατά 10%.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου