Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Συρία: Κλονίζεται το καθεστώς Άσαντ

Τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που είχαν ηγετικό ρόλο στην καταστολή της εξέγερσης στη Συρία, ανάμεσά τους και ο γαμπρός του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, σκοτώθηκαν χθες από βομβιστική επίθεση εναντίον του κτιρίου Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό. Ο καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση ήταν σωματοφύλακας του ενδότερου κύκλου του Άσαντ, ενώ την ευθύνη ανέλαβαν δυο οργανώσεις η «Λίουα αλ Ισλάμ», μια ισλαμιστική ανταρτική οργάνωση το όνομα της οποίας σημαίνει «Η Ταξιαρχία του Ισλάμ» και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.
Όπως έγινε γνωστό, νεκρός είναι ο υφυπουργός Άμυνας, ο στρατηγός Άσεφ Σαουκάτ», σύζυγος της αδελφής του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, της Μπούσρα. Ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Νταούντ Ράτζα και ο στρατηγός Χάσαν Τουρκάμι, επικεφαλής της ομάδας κρίσης που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την εξέγερση, σκοτώθηκαν επίσης από την επίθεση. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ και ο επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας Χίσαμ Ιχτιάρ.
Η επίθεση είχε στόχο το κτίριο Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό. Ιδιαίτερα προστατευμένο, αυτό το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας και είναι σύμβολο της καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης του Άσαντ.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο θάνατος του στρατηγού Σαουκάτ είναι ισχυρό πλήγμα για το καθεστώς γιατί είχε πρωταρχικό ρόλο στις επιχειρήσεις των τακτικών δυνάμεων για την καταστολή της επανάστασης. Ο Ελεύθερος Συριακός στρατός δήλωσε ότι αυτή ήταν «η πρώτη από μια σειρά μεγάλων επιχειρήσεων με στόχο την πτώση του Άσαντ και του συνόλου των πυλώνων και των συμβόλων του καθεστώτος». Οι εξεγερμένοι επανέλαβαν ότι όσοι αξιωματούχοι «δεν έχουν αίμα στα χέρια τους» μπορούν να αποστατήσουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, διαφορετικά θα θεωρηθούν «συνεργοί στις δολοφονίες του Άσαντ».
Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση επεσήμανε: «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να εξοντώσουν τις δολοφονικές συμμορίες και τους εγκληματίες και να τους καταδιώξουν όπου κι αν πάνε. Όποιος πιστεύει ότι με το να βάλει στόχο μερικούς διοικητές μπορεί να επιβληθεί στη Συρία, έχει ψευδαισθήσεις».
Στο μεταξύ, εντείνονται οι συγκρούσεις στη Δαμασκό, που ξεκίνησαν την Κυριακή, με τον στρατό να βομβαρδίζει πολλές συνοικίες. Τις τελευταίες 48 ώρες περισσότεροι από 60 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις στη συριακή πρωτεύουσα. Υνολικά, εκτιμάται ότι σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους μόνο κατά τη χθεσινή μέρα περισσότεροι από 200 άνθρωποι…
Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ «χάνει τον έλεγχο της Συρίας» μετά τη βομβιστική στη Δαμασκό. «Είναι προφανές ότι το καθεστώς Άσαντ χάνει τον έλεγχο της Συρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) Τόμι Βίτορ, υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή του την θέση των ΗΠΑ για μια μετάβαση της εξουσίας ώστε να αποφευχθεί ένας μακρύς κι αιματηρός εμφύλιος πόλεμος. Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν επίσης οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ. Την ίδια ώρα ανακοίνωναν οι ΗΠΑ ότι αύξησαν σημαντικά τον αριθμό των φυσικών και νομικών προσώπων της Συρίας που βρίσκονται στην μαύρη λίστα τους με τις οντότητες που αποτελούν το αντικείμενο των αμερικανικών κυρώσεων.
Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέβαλε μέχρι σήμερα την ψηφοφορία για το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι Δυτικές χώρες (Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Πορτογαλία, Βρετανία) και η οποία απειλεί τις συριακές αρχές με κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η 16μηνη κρίση στη Συρία. Πάντως η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να υιοθετηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια απόφαση που θα εκφράζει την υποστήριξη του Οργανισμού στην «επανάσταση» στη Συρία, όπως υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου