Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: «Καρφιά» στους κυβερνητικούς του εταίρους και σχέδια ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ


Σαφείς αποστάσεις από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, κυρίως από τη ΝΔ, τήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την σημερινή πρώτη ομιλία του στην πρώτη επίσημη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος έπειτα από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ και επίρριψε τις ευθύνες για την οργανωτική κατάρρευσή του στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε την μέθοδο της αυτοοργάνωσης, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974, προκειμένου να πετύχει την ανασύσταση του κόμματος.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ, αλλά δεν ταυτιζόμαστε μαζί της, ούτε πολιτικά ούτε αξιακά». Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν λησμονούμε την ευθύνη της για την κατάσταση στην οποία οδήγησε τη χώρα».
Κριτική άσκησε ο κ. Βενιζέλος και στη ΔΗΜΑΡ, την οποία κατηγόρησε πως, όταν το ΠΑΣΟΚ, προσπαθούσε προεκλογικά να σπάσει την πόλωση, το συγκεκριμένο κόμμα ζητούσε από το εκλογικό σώμα να το αναδείξει σε τρίτο κόμμα, προφανώς σε βάρος του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Κουβέλη ότι απηύθυνε πρόσκληση στους ψηφοφόρους του Κινήματος να μετακομίσουν στη ΔΗΜΑΡ, κάτι που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεώρησε ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Ο κ. Βενιζέλος ήταν αιχμηρός προς τη ΔΗΜΑΡ, αναφερόμενος και στην προσφυγή της χώρας σε δεύτερες εκλογές. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και, μάλιστα χωρίς πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, μπορούσε να είχε σχηματιστεί και μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και να αποφευχθούν η πόλωση και η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επιρρίπτοντας, εμμέσως, την ευθύνη στον κ. Κουβέλη και τις επιλογές του.
Παρόλα αυτά, ο κ. Βενιζέλος περιέλαβε τη ΔΗΜΑΡ στις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συζητήσει για την ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, όπως θα μπορούσε να συζητήσει και με τους Οικολόγους Πράσινους.
Στη ΝΔ, πάντως, ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε αφενός ότι την περίοδο του πρώτου μνημονίου ακολούθησε μια τυφλή αντιμνημονιακή πολιτική και αφετέρου ότι την περίοδο του δεύτερου μνημονίου υπονόμευσε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Επιπλέον, καταλόγισε στη ΝΔ ότι, προεκλογικά, τροφοδότησε την ακραία πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να έχει κομματικά οφέλη. Τώρα, πρόσθεσε, θα καταλάβουν, τι σήμαινε η ανάληψη, από το ΠΑΣΟΚ, να σηκώσει μόνο του το βάρος του σταυρού της χώρας.
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η γραμμή του, στις εκλογές, αναδείχθηκε ως μια «καθαρή εκλογική μειοψηφία».    Ο κ. Βενιζέλος έκανε τη διάκριση μεταξύ κυβέρνησης και εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, στην οποία θα μετέχουν, όπως είπε, οι αρχηγοί των κομμάτων και τόνισε ότι η πρόσκληση για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ανοικτή.
Μιλώντας για τα εσωκομματικά και αναφερόμενος στην ΚΟ σημείωσε ότι αυτή θα συνεδριάζει ανά 15 ημέρες ή ανά εβδομάδα, αν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Ανακοίνωσε ότι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος θα είναι ο Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και ο Κώστας Τριαντάφυλλος γραμματέας.
Αναφορικά με την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, πέραν της επιλογής της αυτοοργάνωσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία πολιτικής γραμματείας, η οποία θα είναι το καθοδηγητικό όργανο έως τη διεξαγωγή του «συντακτικού συνεδρίου», χωρίς να προσδιορίσει και τον χρόνο διεξαγωγής του. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και οργανωτική γραμματεία. Στις νομαρχίες και τις περιφέρειες θα συγκροτηθούν νομαρχιακές και περιφερειακές οργανωτικές επιτροπές ανασύστασης.
Ανακοίνωσε, επίσης, τη διοργάνωση της «εναρκτήριας Συνδιάσκεψης» (6 ή 7 Ιουλίου), στην οποία κάλεσε να πάρουν μέρος η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και άλλες πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για το πώς εννοεί ο ίδιος την ανασύσταση, τόνισε ότι «τελείωσε το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα», των παραγόντων και των μηχανισμών. Τόνισε, επίσης, ότι «δεν συμβιβαζόμαστε με το μικρό ποσοστό και την τρίτη θέση» και πρόσθεσε ότι «είμαστε η παράταξη των Ελλήνων σοσιαλιστών και δημοκρατών», όπως και ότι «δεν χαρίζουμε σε κανέναν τους ψηφοφόρους μας, που επέλεξαν άλλο κόμμα σε αυτές τις εκλογές».
Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι στην πορεία ανασύστασης του Κινήματος δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλεισμού μελών και στελεχών ή δημιουργίας μηχανισμών παλαιού τύπου. Το ΠΑΣΟΚ που θέλει ο ίδιος, θα είναι ένα κόμμα ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, θα λειτουργεί πολιτικά, θα είναι ένας σύγχρονος συλλογικός διανοούμενος, θα είναι ψηφιακό, θα εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής και θα εκφράζει την αλληλεγγύη των γενεών.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου