Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Να σας πιστέψουμε, κ. Στουρνάρα;


Ποιον να πιστέψεις; Όταν ακούς δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το ίδιο θέμα, πάντα δημιουργείται ένα δίλημμα σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η σωστή – και το δίλημμα δεν λύνεται πάντα με… σολομώντειες λύσεις του στυλ «η αλήθεια πρέπει να είναι κάπου στη μέση».


Έτσι, όταν ακούμε αφενός τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μετά τον Ιούλιο του 2014 «είναι μικρό για να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα» με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται νέα μέτρα, και αφετέρου γερμανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για κενό άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του ερχόμενου έτους, δεν μπορεί παρά να αισθανόμαστε… κατιτίς μπερδεμένοι.

Λογικά, ο κ. Στουρνάρας, ως υπουργός μιας χώρας που δεν θέλει να αυτοχαρακτηρίζεται «μπανανία», πρέπει εξ ορισμού να θεωρείται πιο αξιόπιστος από κάποια ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα επικαλούνται ανώνυμες πηγές. Και πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν τόσο από το Βερολίνο, όσο και από τις Βρυξέλες. Κάτι, όμως, δεν ακούγεται και πολύ καλά από τις διαψεύσεις. Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο τους επόμενους 12 μήνες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν. Σωστά, γιατί αν υπάρξει κενό, αυτό θα υπάρξει το δεύτερο εξάμηνο του 2014, δηλαδή μετά από 12 μήνες!

Ανάλογα παραδείγματα θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά, και όσο πιο συχνές και εμφατικές είναι οι διαψεύσεις, τόσο φουντώνει η… υποψία (!) ότι «κάτι τρέχει». Οπότε, επανερχόμαστε στο ερώτημα: ποιον να πιστέψεις; Δυστυχώς, αυτό που μας δίδαξε η πικρή εμπειρία των τελευταίων τεσσάρων ετών (από την εποχή του «λεφτά υπάρχουν» και στη συνέχεια του επαναλαμβανόμενου σε σημείο αηδίας σίριαλ «δεν θα λάβουμε νέα μέτρα»), είναι ότι οι κυβερνήσεις μας έχουν ένα… μικρό πρόβλημα αξιοπιστίας! Αντιθέτως, τα δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ (τουλάχιστον των σοβαρών), για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα μας –δημοσιεύματα που στην Ελλάδα χαρακτηριζόντουσαν αμέσως «γελοία», «αστήρικτα» ή «υποκινούμενα»– συνήθως αποδεικνύονταν σωστά. Άρα, ποιον να… πιστέψουμε;

Κ.Δ.Γ.



Αντιγραφή από Egnatiapost


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου