Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΙΚΑ: 383 υποθέσεις συντάξεων μαϊμού στη δικαιοσύνη







Πηγή: capital.gr


Με αργούς ρυθμούς παίρνουν το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη οι χιλιάδες περιπτώσεις που «ανακαλύπτονται» εσχάτως από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών, και αφορούν σε συνταξιούχους – μαϊμού και παράνομες συντάξεις. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ 2011 και 2012 κόπηκαν περίπου 20.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Βέβαια, στη δικαιοσύνη έχουν καταλήξει κάποιες λίγες δεκάδες από αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 383 περιπτώσεις έχουν πάρει το δρόμο προς τη δικαιοσύνη και βάσει των εκτιμήσεων του ΙΚΑ, μόνο από αυτές τις περιπτώσεις, διεκδικούνται περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, έχουν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές, και κάποιες έχουν αρχίσει να εκδικάζονται…

Ανά περίπτωση, εκτιμάται ότι η ζημιά μπορεί να ξεκινά από τα 100.000 ευρώ και να φθάνει (ή και να ξεπερνά) και τα 175.000 ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα δε, ανά περιοχές, διευθυντές ή και απλοί υπάλληλοι υποκαταστημάτων προχωρούν σε καταγγελίες που φθάνουν στα δικαστήρια, ενώ έχουμε και τις πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις.

Μόλις προχθές, στη Θεσσαλονίκη, στην εισαγγελία πρωτοδικών, έφθασαν δύο υποθέσεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Και αυτό, γιατί και οι δύο κινδύνευαν να παραγραφούν, αφού χρονολογούνταν από το 2008.

Πρόκειται για δύο άνδρες που παραπέμποντας σε δίκη, μετά από τις έρευνες του ΙΚΑ, γιατί εισέπρατταν παράνομες συντάξεις. Ο πρώτος εισέπραττε σύνταξη χηρείας από την αποθανούσα σύζυγό του, ενώ είχε παντρευτεί εκ νέου. Ο δεύτερος εξακολουθούσε να παίρνει τη σύνταξη της αποβιώσασας μητέρας του, αποφεύγοντας συνειδητά να δηλώσει το θάνατό της.

Στην Πάτρα, όπως είχε γράψει το Capital.gr , μόλις 4 υπάλληλοι του τμήματος Πληρωμών Συντάξεων του ΙΚΑ προχωρούν τη διαδικασία της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και στην υποβολή μηνυτήριων αναφορών, σε περιπτώσεις συγγενών που λάμβαναν συντάξεις πεθαμένων συνταξιούχων.

Και οι πρώτες αποφάσεις

Στην Πάτρα ήδη έχει εκδικαστεί περίπτωση, όπου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών, σε γυναίκα που εισέπραξε παράνομα 40.000 ευρώ από τη σύνταξη συγγενικού της προσώπου που είχε πεθάνει, ενώ σε πέντε περιπτώσεις έχουν βγει αποφάσεις για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Το Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών σε μια γυναίκα, η οποία επί 6,5 χρόνια εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη της νεκρής αδερφής της.

Το δρόμο για τη φυλακή, πήρε μια άλλη γυναικά, καθώς απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ηρακλείου την επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών. Για να μην οδηγηθεί στη φυλακή θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ στο ταμείο το ποσό των 20.000 ευρώ, που σύμφωνα με τον δικηγόρο της δεν διαθέτει.

Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα, της είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Στην ουρά για έλεγχο

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΙΚΑ έχει θέσει στο στόχαστρό του περίπου 5.500 συνταξιούχους που «αγνοούνται» από την απογραφή που πραγματοποιήθηκε εντός του 2011. Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι 2.819 συνταξιούχοι έχουν πεθάνει και ερευνάται εάν κάποιοι επιτήδειοι έπαιρναν τις συντάξεις τους, γιατί υπάρχει και περίπτωση τα χρήματα να βρίσκονται «παρατημένα» σε κάποια τράπεζα, επειδή οι υπηρεσίες του Ιδρύματος δεν διέκοψαν εγκαίρως την καταβολή της σύνταξης.

Αμέσως μετά θα ελεγχθούν οι περίπου 11.000 συνταξιούχοι που δεν εμφανίστηκαν στην απογραφή που ολοκληρώθηκε εντός του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου