Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Τροτοκοσμικές οι συνθήκες για τους μαθητές στην Ιωαννίδειο Σχολή

Σκουριασμένες πόρτες στις χαλασμένες τουαλέτες, τοίχοι με υγρασία, κακοσυντηρημένο κτίριο και αυλή που κρύβει κινδύνους με σπασμένα πεζούλια και ρίζες δέντρων να ξεπροβάλουν από το τσιμέντο, είναι η εικόνα που παρουσιάζει το οίκημα που συστεγάζει το 40ο δημοτικό σχολείο και το 26ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία γονέων και κηδεμόνων.

Το σχολείο που είναι γνωστό ως Ιωαννίδειος Σχολή και αποτέλεσε το 1914, το πρώτο δημόσιο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, στεγάζεται στη διασταύρωση των οδών Φιλικής Εταιρείας και Μανουσογιαννάκη, σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1907 που αποτελεί κληροδότημα του Δημήτρη Ιωαννίδη. Όμως, με το πέρασμα των χρόνων, έχει υποστεί πολλές φθορές και όπως καταγγέλλουν οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του νηπιαγωγείου, ελάχιστα έχουν γίνει για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Σε σχετικό ψήφισμα των γονέων επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο χώρος όπου κοιμούνται τα παιδιά στο ολοήμερο χρήζει βελτιώσεων στο πάτωμα και στο κούφωμα της πόρτας» και επιπλέον «η αυλή του σχολείου είναι επικίνδυνη για τα παιδιά, με υπερυψωμένα σημεία όπου μπορεί άνετα να προκληθεί ατύχημα και τις ρίζες των δέντρων να έχουν ‘σηκώσει’ την επιφάνεια ενώ τα παγκάκια και τα πεζούλια έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια».

Ως σημαντικότερο όμως πρόβλημα θεωρούν τις τουαλέτες που «βουλώνουν συχνά και λόγω της παλαιότητάς τους» με αποτέλεσμα η καθαριότητα να μην μπορεί να είναι ολοκληρωμένη. «Τα παιδιά μας» αναφέρουν «τις περισσότερες φορές, αρνούνται να πάνε στην τουαλέτα, δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία τους (ουρολοιμώξεις), θέμα που θα μπορούσε να επιλυθεί με τη δημιουργία μίας ή δύο τουαλετών με λεκάνη, ειδικά για τα νήπια και φυσικά, με την πλήρη αναμόρφωση ολόκληρου του κτιρίου που στεγάζει τις τουαλέτες».

Οι γονείς ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και ειδικά του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου το Ιωαννίδειο «να αποκτήσει και πάλι την αίγλη του παρελθόντος, να αναβαθμιστεί και να μπει στον χάρτη των σχολικών κτιρίων- υπόδειγμα του κέντρου της πόλης».

Λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων του σχολείου έχει κάνει και ο Σύλλογος Γονέων, που με επιστολή του (δημοσιεύεται στο blog του Συλλόγου http://ioannideio.blogspot.gr/2012/11/blog-post_12.html) στην 1η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Α’ Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, ζητά να ενταχθεί το σχολείο στην εργολαβία «Συντήρηση και επισκευή εγκαταστάσεων σχολικών συγκροτημάτων δήμου Θεσσαλονίκης έτους 2012» καθώς και εντός προγραμματισμού ΕΣΠΑ ή και λοιπών δημοτικών κωδικών έργων.

Αναφερόμενη στα έργα που προγραμματίζονται για το «Ιωαννίδειο», η κ. Ιορδανίδου από τη Διεύθυνση κατασκευών αρχιτεκτονικών έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισε στο ΑΜΠΕ, ότι έχει γίνει μελέτη για την ανακατασκευή των τουαλετών που ακόμη όμως δεν έχει εγκριθεί, ενώ η μελέτη για επεμβάσεις στον αύλειο χώρο θα επαναληφθεί.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Δημαρέλος από την αρμόδια Σχολική Επιτροπή, μιλώντας στο ΑΜΠΕ υπογράμμισε ότι πληρώνονται χρέη παλαιοτέρων ετών κάνοντας παράλληλα λόγο για «μη χρηστή διοίκηση» του παρελθόντος. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι διενεργήθηκε και σχετική ΕΔΕ από τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το πόρισμα της οποίας παραπέμφθηκε για διερεύνηση στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου