Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Καβάλα: Συναυλία με πρωτοβουλία των «Γιατρών του Κόσμου»


Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία των «Γιατρών του Κόσμου», η οποία υλοποιήθηκε χάρη στη σύμπραξη του Μανώλη Παργεντάκη και του μουσικού του σχήματος.

Στη χθεσινή συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, τα έσοδα της οποίας διατίθενται αποκλειστικά για την αγορά εμβολίων για τα άπορα παιδιά, ο κατάμεστος χώρος και οι 500 προσκλήσεις που δόθηκαν απέδειξαν μία σύμπραξη αξιοσημείωτων κοινωνικών προεκτάσεων...

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος Καβάλας Θεοδώρα Βαβαλέσκου, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Ανέστης Δημητριάδης, η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσσυ Ρακιτζή, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης και η υπεύθυνη του παραρτήματος «Γιατροί του Κόσμου» στην Καβάλα Άννα Γιοβανίου.

Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η Ευγενία Θάνου, Γενική Διευθύντρια των «Γιατρών του Κόσμου», η οποία και δήλωσε βάσει της μακρόχρονης εμπειρίας της ότι «πριν από λίγα χρόνια τα άτομα που προσέρχονταν στους κόλπους των "Γιατρών του Κόσμου" ήταν μετανάστες», ένα τοπίο που σήμερα έχει αλλάξει ριζικά λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που επικρατούν και πλήττουν την ελληνική κοινωνία, καθώς διευκρίνισε:

«Όλο και περισσότεροι Έλληνες προσέρχονται στα πολυϊατρεία μας οι οποίοι επιζητούν τη βοήθειά μας, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν τεθεί εκτός του ιατροφαρμακευτικού συστήματος. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό το πετυχαίνουμε χάρη στους εθελοντές που βρίσκονται γύρω μας αλλά και στους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους της εκάστοτε περιοχής. Οι καιροί είναι δύσκολοι και πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη». Ακόμη, εξήρε πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή και ευχαρίστησε τους ανθρώπους της περιοχής για την ανταπόκριση που δείχνουν στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι «Γιατροί του Κόσμου» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τέτοιες κινήσεις αποτελούν αναγκαιότητα της εποχής: «Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι σημαντικές, αλλά πέρα από αυτό θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι το κράτος πρέπει να αρχίσει να επαναλειτουργεί. Όσο και αν προσπαθήσουμε εμείς, οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο σύνολό τους. Δυστυχώς όλες αυτές τις πρωτοβουλίες τις αναπτύσσαμε στο εξωτερικό. Αλλά, ήρθαν έτσι τα πράγματα, που είμαστε αναγκασμένοι να τις εφαρμόσουμε και μέσα στη χώρα μας».

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια μουσική παράσταση με έντεχνα ελληνικά τραγούδια της Ελλάδας αλλά και του ευρύτερου χώρου της Ανατολής, με μια σειρά μοναδικών μουσικών οργάνων από τη συλλογή του Μανώλη Παργεντάκη (με τον ίδιο στα μουσικά όργανα ούτι, λαούτο, σάζι, μπουλγκαρί, λάφτα, μποζούκ, ταμπούρ, ταρ, σετάρ, χερατί ντοτάρ, κοτσκάρτζα, αφγκανί ραμπάπ, μεϊντάν σαζ και κατσχάρ ραμπάπ), καθώς και από τα μέλη του μουσικού του σχήματος, τους Φώτη Σπαθάρη (λαούτο, ταμπουρά, χερατί ντοτάρ, κοπούζ, σάζι, τζουρά σαζ και τραγούδι), Έφη Λεωνίδου (τραγούδι), Γιάννη Κουφού (κλαρίνο και νέυ), Γιάννη Ζαπατέλη (μπεντίρ και τόμπακ), Δημήτρη Αρσονιάδη (τζουρά σαζ και ταμπουρά), Λευτέρη Σιδηρόπουλο (ταμπούρ) και Χριστόδουλο Θεοφιλίδη (ταμπουρά).

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτέλεσε μία σύμπραξη ιδανική που δικαίωσε τόσο το καλλιτεχνικό περιεχόμενό της όσο και τις κοινωνικές του προεκτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου