Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τύμπανα πολέμου στη Γάζα - Επιστρατεύονται 16.000 ισραηλινοί έφεδροι


Στη Γάζα έφτασε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός, Εσάμ Καντίλ, την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το Ισραήλ κήρυξε κατάπαυση πυρός. Ωστόσο, η προσωρινή εκκεχειρία παραβιάστηκε σύντομα και από τις δύο πλευρές.

Τα ανησυχητικά σημάδια για πιθανή χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα πληθαίνουν, με την παρουσία των χερσαίων δυνάμεων γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα να ενισχύεται και την απόφαση για κλήση έως και 30.000 εφέδρων, την ώρα που οι ρουκέτες της Χαμάς έφθασαν – για πρώτη φορά – στο Τελ Αβίβ.

Στους 19 μέχρι στιγμής οι νεκροί Παλαιστίνιοι, τρεις οι Ισραηλινοί που έχασαν τη ζωή τους. Παρέμβαση του ΟΗΕ για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις ζητά η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Επεκτείνουμε τη στρατιωτική επιχείρηση» στη Γάζα, δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ο εκπρόσωπος του στρατού στρατηγός Γιοάβ Μορντεχάι, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για την επιστράτευση 16.000 εφέδρων στους οποίους επιδίδονται φύλλα πορείας.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ έδωσε την Πέμπτη το βράδυ την έγκρισή του για την επιστράτευση έως 30.000 εφέδρων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, έπειτα από την εκτόξευση δύο ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.

Εν τω μεταξύ με υψηλούς τόνους σε βάρος του Ισραήλ καταδίκασε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Εσάμ Καντίλ τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, λέγοντας ότι το Κάιρο δεν θα σταματήσει «τις προσπάθειες να τερματιστεί η επίθεση και να επιτευχθεί ανακωχή».

Αφού συνάντησε αξιωματούχους της Χαμάς και επισκέφτηκε νοσοκομείο στη Γάζα, ο Καντίλ ανέφερε ότι «η Αίγυπτος δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για ανακωχή».

«Αυτό που βλέπω στη Γάζα είναι μία καταστροφή και δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός» είπε ο Καντίλ, όπως μεταδίδει το BBC.

Η ανάφλεξη στη Γάζα αναμένεται να δοκιμάσει και στην πράξη τους συσχετισμούς που έφερε η «Αραβική Άνοιξη» στο Παλαιστιανικό. Μετά τον Καντίλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Ραφίκ Αμπντελσαλέμ θα επισκεφτεί τη Γάζα το Σάββατο.


Σειρά ρουκετών την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επίσκψη του Εσάμ Καντίλ

Η επίσκεψη του αιγύπτιου πρωθυπουργού ήταν προγραμματισμένη να κρατήσει τρεις ώρες και η παύση των επιχειρήσεων, όπως τόνιζε το Ισραήλ, θα γινόταν «υπό την προϋπόθεση όταν δεν θα υπάρξουν πυρά από τη Γάζα σε αυτό διάστημα».

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίσκεψη του Χισάμ Καντίλ, από την πλευρά της Γάζας εκτοξεύθηκε σειρά ρουκετών που έπληξαν τοποθεσίες στα νότια του Ισραήλ. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορική επίθεση εναντίον κατοικίας διοικητή της Χαμάς στα νότια της Γάζας.

«Η εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Γκους Νταν και η ακτίνα των πυρών εναντίον του Ισραήλ αποτελούν κλιμάκωση και αυτή η κλιμάκωση θα έχει ένα τίμημα που η άλλη πλευρά πρέπει να πληρώσει», δήλωσε ο Εχούντ Μπαράκ.

«Η Χαμάς δεν σέβεται την επίσκεψη του αιγύπτιου πρωθυπουργού στη Γάζα και παραβιάζει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, την οποία το Ισραήλ συμφώνησε να εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης», δήλωσε από την πλευρά του ο Οφίρ Γκέντελμαν, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με μήνυμά του στο Twitter.

Λίγες ώρες πριν, ο Μπ.Νετανιάχου είχε συνομιλία με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Kάμερον, ο οποίος και του εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την κλιμάκωση.

Το Λονδίνο επισήμανε στον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η Χαμάς «φέρει την κύρια ευθύνη» για τη βία στο νότιο Ισραήλ και τη Γάζα και κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποτρέψουν τους θανάτους αμάχων.

Παράλληλα, το βράδυ της Πέμπτης, η Παλαιστινιακή Αρχή επανέλαβε την έκκλησή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι ισραηλινές επιχειρήσεις – μία ημέρα μετά την, άκαρπη, έκτακτη συνεδρίασή του για το θέμα.

Ο Ριάντ Μανσούρ, παλαιστίνιος παρατηρητής στον ΟΗΕ, ζήτησε με επιστολή του από τον προεδρεύοντα του ΣΑ να «προστατευτεί ο παλαιστινιακός άμαχος πληθυσμός» ενώπιον των ανησυχιών για χερσαία επέμβαση.

Ο ισραηλινός πρέσβης Ρον Προσόρ είχε ζητήσει από την πλευρά του να καταδικάσει η διεθνής κοινότητα «τα πλήγματα αδιακρίτως με ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών πολιτών – παιδιών και γυναικών».

«Βαθιά ανήσυχη» η ΕΕ, λέει η Κάθριν Άστον

Η ύπατη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» της ΕΕ για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες τους στο μέτρο της αναλογικότητας». Το Βερολίνο από την πλευρά του κάλεσε την Αίγυπτο να «χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Χαμάς» για να επιτευχθεί λύση.

«Ανησυχώ έντονα για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας και λυπούμαι βαθύτατα για τις απώλειες αμάχων και από τις δύο πλευρές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κάθριν Άστον.

«Οι επιθέσεις με ρουκέτες από την Χαμάς και άλλες οργανώσεις στη Γάζα από τις οποίες ξεκίνησε η παρούσα κρίση είναι απολύτως απαράδεκτες για όποια κυβέρνηση και πρέπει να σταματήσουν. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον πληθυσμό του από τέτοιου είδους επιθέσεις. Καλώ το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι η απάντησή του στο μέτρο της αναλογικότητας» πρόσθεσε.

Η ίδια είπε ότι μίλησε για την κατάσταση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με το γραφείο του αιγύπτιου προέδρου καθώς και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Η κ. Άστον τόνισε ότι ελπίζει πως η σημερινή επίσκεψη του αιγύπτιου πρωθυπουργού στη Γάζα θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.


Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου

Παρά την εξαγγελία του ισραηλινού πρωθυπουργού για τρίωρη (και υπό προϋποθέσεις) παύση πυρός, η κατάσταση στη Γάζα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πλήρως, με τα σημάδια ότι το Ισραήλ βλέπει σοβαρά την απειλή του να μπει στη Γάζα να ενισχύονται.

Σύμφωνα με το Associated Press, στρατεύματα, τανκ και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού πλήθαιναν στην περιοχή γύρω από τη Γάζα.

Το πρωί της Παρασκευής, μετά τις διήμερες επιχειρήσεις στη Γάζα και τις ρουκέτες της Χαμάς σε σημεία του Ισραήλ, ο απολογισμός των νεκρών έφτανε συνολικά τους 19 Παλαιστίνιους και τους τρεις Ισραηλινούς.

Ανάμεσα στους νεκρούς Παλαιστίνιους συγκαταλέγονται και άμαχοι, και μάλιστα πέντε παιδιά ή βρέφη. Οι τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα της παλαιστινιακής Χαμάς χτύπησε την πολυκατοικία τους στο Kιριάτ Μαλαχί στο νότιο Ισραήλ.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ σφυροκοπούν τη Γάζα στοχεύοντας θέσεις της Χαμάς και έχουν πλήξει μέχρι στιγμής 340 στόχους. Οι μαχητές της Χαμάς από την πλευρά τους έχουν εκτοξεύσεις περίπου 450 ρουκέτες στο Ισραήλ από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ο λεγόμενος «Σιδερένιος Θόλος» έχει αναχαιτίσει περίπου 130 ρουκέτες. Για πρώτη φορά πάντως, ρουκέτες της Χαμάς έφτασαν μέχρι το Τελ Αβίβ, επεκτείνοντας τον πανικό στο Ισραήλ και πέραν των περιοχών που συνορεύουν με τη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου