Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΟΗΕ: Σήμερα κρίνεται η αναγνώριση της Παλαιστίνης

Στην ευρύτερη δυνατή στήριξη στην εκστρατεία τους για διεθνή αναγνώριση ευελπιστούν οι Παλαιστίνιοι, που διεκδικούν σήμερα την αναβάθμιση του καθεστώτος τους σε κράτος με ιδιότητα παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Γαλλία, Ισπανία και Νορβηγία, καθώς και η Ελλάδα, στηρίζουν το παλαιστινιακό αίτημα. Στον αντίποδα η Γερμανία θα καταψηφίσει, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ. Το δρόμο της αποχής θα ακολουθήσει ως φαίνεται η Βρετανία, καθώς θέτει ως όρο παλαιστινιακές εγγυήσεις προκειμένου να στηρίξει την αναβάθμιση καθεστώτος.

Η ψηφοφορία αποτελεί συμβολικό ορόσημο στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο κράτος των Παλαιστινίων. Η θετική έκβαση της ψηφοφορίας είναι διασφαλισμένη -δεδομένης της απλής πλειοψηφίας που απαιτείται σε σύνολο 193 κρατών-μελών της Γενικής Συνέλευσης για την έγκριση της αναβάθμισης από το καθεστώς του παρατηρητή σε κράτος με ιδιότητα παρατηρητή.

Η αναβάθμιση του διπλωματικού καθεστώτος θα επιτρέψει τη συμμετοχή των Παλαιστινίων σε συζητήσεις ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και το κυριότερο θα ενισχύσει τις πιθανότητές τους να ενταχθούν σε άλλους οργανισμούς που διασυνδέονται με τον ΟΗΕ, καθώς και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), όπου και θα μπορούσαν να στραφούν κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Μία σχετική διαδικασία ένταξης στους προαναφερθέντες οργανισμούς δεν είναι όμως ούτε αυτόματη, ούτε εγγυημένη. Οι ΗΠΑ παγίως αντιτίθενται στην αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων υπό το επιχείρημα ότι θα επιβραδύνει τις προσπάθειες στην κατεύθυνση μίας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Την ίδια στάση διαφαίνεται πως θα ακολουθήσει η Γερμανία, σε αντίθετη γραμμή με τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Βερολίνο ακόμη εξετάζει την κατάσταση και διαβουλεύεται με τους κοινοτικούς εταίρους, όμως κατέστησε σαφές πως η Γερμανία δεν θα ψηφίσει υπέρ μίας τέτοιας απόφασης.

Η Βρετανία από την πλευρά της θέτει όρους προκειμένου να υπερψηφίσει το παλαιστινιακό αίτημα, ειδάλλως θα ακολουθήσει το δρόμο της αποχής που είναι και το πιθανότερο.

Η Γαλλία, η Ελλάδα, Ισπανία, η Νορβηγία, η Δανία, η Αυστρία και η Ελβετία πρόκειται να στηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα, με την ελβετική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει την αναβάθμιση καθεστώτος «τόσο εποικοδομητική, όσο και πραγματιστική». Τους Παλαιστινίους αναμένεται να στηρίξουν επίσης στη Γενική Συνέλευση η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. Στην κατεύθυνση του «όχι» κινείται η Ολλανδία, ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμη η στάση της Αυστραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου