Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ο «σκουπιδότοπος» του ΑΠΘ

Τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζει πλέον το ΑΠΘ έπειτα από περίπου δυο μήνες που παραμένει χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας. Το αποτέλεσμα είναι να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία τόσο των φοιτητών όσο και των και εργαζομένων και να προκύπτουν δυσκολίες στην ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με φοιτητές, που χαρακτηρίζουν τριτοκοσμικές τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα, το πανεπιστήμιο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε κατάσταση διάλυσης. Μάλιστα, βρέθηκαν ακαθαρσίες σε αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, με αποτέλεσμα να μπει λουκέτο σε αίθουσες της σχολής και να ανασταλούν μαθήματα. «Η απόφαση να αναστείλουμε όλα τα μαθήματα πάρθηκε την Τρίτη από τη διοίκηση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και έπειτα από αίτημα των φοιτητών και παράπονα για τις άθλιες συνθήκες. Νωρίτερα, ορισμένοι καθηγητές, ακυρώναν μαθήματα σε αμφιθέατρα όπου η κατάσταση ήταν άθλια. Πριν από περίπου ένα μήνα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είχε έρθει για να ελέγξει την κατάσταση και το πόρισμα που έβγαλε ήταν πως οι συνθήκες που επικρατούν στο τμήμα είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Στα αμφιθέατρα βρίσκουμε μέχρι και ακαθαρσίες σκύλων», δήλωσε στον «Αγγελιοφόρο» ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Νίκος Βαρσακέλης.

«"Βουνά" σκουπιδιών έχουν κατακλύσει το φουαγέ της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και τους χώρους διδασκαλίας, περιττώματα βρέθηκαν στα αμφιθέατρά μας και τέλος συμφοιτητές νοσούν από ασθένειες, όπως ο σταφυλόκοκκος. Προφανώς αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», σημειώνουν σε ψήφισμά τους φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και προσθέτουν: «Σεβόμαστε το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργήσουν, καθώς και τα αιτήματά τους, αλλά πάνω απ' όλα περιφρουρούμε το δικαίωμα των φοιτητών του τμήματός μας να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και διδασκαλίας. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, θεωρούμε ότι το πανεπιστήμιο, δυστυχώς, θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί».

Δύο φοιτητές φέρονται να έχουν νοσήσει από σταφυλόκοκκο, σύμφωνα με καταγγελία φοιτητών που έφτασε στα αρμόδια όργανα και ανατέθηκε στην υγειονομική επιτροπή του πανεπιστημίου. Πάντως, καθηγητές ανέφεραν πως δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα κρούσματα οφείλονται στις συνθήκες που επικρατούν στο ΑΠΘ. «Στον έναν εμφανίστηκε πριν από δέκα μέρες και μπορεί να συνδέεται με όλη αυτήν την κατάσταση», επισημαίνει ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Οικονομικού, Κώστας Αγαΐτσης, τονίζοντας πως από τη στιγμή που έγινε γνωστό το κρούσμα με το σταφυλόκοκκο αρκετοί φοιτητές αποφεύγουν να έρθουν στο πανεπιστήμιο.

Ξεκίνησε ο καθαρισμός

Να σημειωθεί πάντως ότι σήμερα το πρωί ξεκίνησε ο εθελοντικός καθαρισμός του ΑΠΘ. Στον καθαρισμό, στον οποίο συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές, θα πραγματοποιηθεί σε κάθε σχολή με ευθύνη του προέδρου της. Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία.

Πηγή: Agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου