Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η Κίνα δεν αγοράζει πια Burberry

Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας ειδών πολυτελείας κάνει «βουτιά» 21%


Υποχώρηση σημειώνουν οι πωλήσεις της βρετανικής εταιρείας ειδών πολυτελείας Burberry, με τη μετοχή της να κάνει «βουτιά» 21%. Αιτία η μειωμένη ζήτηση των προϊόντων της από την Κίνα, που σταδιακά στρέφεται σε πιο οικονομικές επιλογές.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη απογοήτευση ευρωπαϊκής εταιρείας πολυτελών ειδών, σύμφωνα με αναλυτές. Τις τελευταίες εβδομάδες πτώσεις στις πωλήσεις τους παρατήρησαν και οι αμερικανικές Coach και Ralph Lauren, ενώ το κοσμηματοπωλείο Tiffany με έδρα τη Νέα Υόρκη επίσης βγήκε εκτός στόχων αφού οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες υπήρξαν πιο φειδωλοί στις αγορές τους.

Ο οίκος Burberry ανακοίνωσε ότι οι like - for - like sales (η σύγκριση των παρόμοιων πωλήσεων και δραστηριοτήτων του τρέχοντος έτους με του προηγούμενου μίας συγκεκριμένης εταιρείας) τις τελευταίες περίπου δέκα εβδομάδες έχουν μείνει στάσιμες, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφουν πτώση.

Οι συνολικές πωλήσεις ωστόσο σημείωσαν αύξηση 6%. Η αξία των πωλήσεων ειδών πολυτελείας στην Κίνα έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Euromonitor International.

Πολλές εταιρείες πολυτελών ειδών όπως η Burberry, η LVMH, η Hermes και η Gucci έχουν κάνει άνοιγμα στη διογκούμενη μεσαία τάξη της Κίνας, με μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους να εξαρτάται από αυτή.

Οι εισαγωγές ωστόσο συρρικνώθηκαν αναπάντεχα τον περασμένο Αύγουστο. Ο Τζον Κοπστέικ, αναλυτής στην Euromonitor International, σημείωσε ότι οι μετοχές της Burberry «ανεβοκατεβαίνουν» τους τελευταίους 12 μήνες, εν μέσω φόβων για την πραγματική δύναμη της κινεζικής οικονομίας. «Υπάρχει σίγουρα ένα στοιχείο πανικού εδώ. Η εμπιστοσύνη των λιανοπωλητών στην Κίνα μπορεί να είναι προβληματική. Πολλά εξαρτώνται από το αν θα σκάσει η φούσκα του κινεζικού στεγαστικού τομέα» είπε.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου