Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Αλ. Τσίπρας: Προέχει να σταματήσει ο ολισθηρός δρόμος προς την καταστροφή της χώρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέντευξη Τύπου σήμερα στα πλαίσια της 77ης ΔΕΘ


«Αν δεν είστε ικανοί να εφαρμόσετε τις δικές σας προεκλογικές δεσμεύσεις, τότε δεν έχετε κανένα δικαίωμα να κρατάτε τον ελληνικό λαό σε μια διαδικασία παρακμής και να παραχωρήσετε τη θέση σας στις δυνάμεις που θέλουν την ανασυγκρότηση της Ελλάδας», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 77ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκη.


Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι στις τελευταίες εκλογές ο λαός «εξαπατήθηκε» και σε ερώτηση αν ζητάει εκλογές, απάντησε πως αν τις ζητούσε θα το έλεγε χωρίς περιστροφές.

Η Ελλάδα είναι το «πειραματόζωο» της κρίσης, τόνισε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι αυτό που προέχει είναι να σταματήσει ο ολισθηρός δρόμος προς την καταστροφή της χώρας. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, «ακόμα και αύριο το πρωί», αν, όπως σημείωσε, οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης «ομολογήσουν» ότι δεν μπορούν.

Ανέφερε ότι έχει επίγνωση πως μια διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με κόκκινο χαλί και ροδοπέταλα και απευθύνθηκε σε όσους έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Μας λένε «ελάτε να μας σώσετε», αλλά κανείς δεν θα σωθεί αν εναποθέσει τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον σώσει και όλοι μαζί θα σωθούμε αν πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας», παρατήρησε και πρόσθεσε πως μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει γρήγορα την πνοή της αν ο κόσμος δεν είναι στους δρόμους για να αγωνίζεται.

Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα μακροημερεύσει αν ψηφιστεί το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ και γι αυτό ίσως βρεθεί χρυσή τομή με την Τρόικα, όπως είναι η επιμήκυνση.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας και της χώρας, τόνισε πως το θέμα δεν είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, διότι έγιναν μέχρι τώρα δύο «κουρέματα» και το χρέος εξακολουθεί να είναι ακόμα μη βιώσιμο. Πρέπει να υπάρξει πολιτική και οριστική λύση, υπογράμμισε με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους κι ένα μορατόριουμ στην πληρωμή των δανειστών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, δεν μπαίνει στη λογική των δημοσιονομικών ισοδυνάμων, διότι «οι ισοδύναμοι πόνοι και θυσίες είναι έτσι κι αλλιώς θυσίες». 

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του περί Αργεντινής και την επίθεση που δέχτηκε από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς «κινδυνεύει να φύγει με ελικόπτερο».

Τόνισε πως το θέμα είναι τι νόημα δίνει κανείς στη λέξη χρεοκοπία. Αν εννοεί κοπή του χρέους, τότε «χρεοκοπία έγινε δυο φορές και την πανηγυρίσαμε κιόλας», σημείωσε. Αν εννοεί τη γενική κατάρρευση της χώρας, τότε αυτή την προοπτική είναι που θέλει να αποτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς και τις επιλογές του η έξοδος της χώρας από το ευρώ.

«Αν η Ελλάδα δεν ήταν στο ευρώ η Ελλάδα θα είχε αφεθεί στην τύχη που άφησε το ΔΝΤ την Αργεντινή και θα είχαν φύγει άλλοι με ελικόπτερο, πριν από τον κ. Σαμαρά», υπογράμμισε.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου