Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

«Εμφύλιος» στη Θεσσαλονίκη


Συνθήκες... χαμηλού βαρομετρικού επικράτησαν και αυτήν την εβδομάδα στις σχέσεις μεταξύ των λεγόμενων «φορέων» της Θεσσαλονίκης. Εν αρχή ην η «έκρηξη» του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος άνοιξε πυρ κατά τεσσάρων προσώπων, επικεφαλής φορέων και οργανισμών, «απαντώντας», όπως ο ίδιος είπε, σε επιθέσεις που δέχεται από τους ίδιους εδώ και καιρό. Ακολούθησαν οι σε έντονο ύφος απαντήσεις των τελευταίων, οι οποίες ήρθαν να επιβεβαιώσουν το ψυχροπολεμικό κλίμα.

Κομματικές παρέες που αλληλοσυγκρούονται ή... πολλά «μαγαζιά» στην ίδια περιοχή; Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να απαντήσει με βεβαιότητα. Σε αυτή την πόλη, πάντως, οι αφορμές για τις οποίες κάθε φορά στήνεται καβγάς μοιάζει να μην έχουν τέλος.

«Δεν τα σηκώνουμε αυτά»

Αυτό ήταν ένα ακόμη επεισόδιο στις κάθε άλλο παρά αγαστές σχέσεις του δημάρχου με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, αλλά και με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος δεν ξέφυγε από τα πυρά του κ. Μπουτάρη. Κι αν η επίθεση κατά του κ. Τζιτζικώστα δεν αποτέλεσε έκπληξη (αφού είναι συχνά τα «επεισόδια» μεταξύ τους), εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο δήμαρχος καταφέρθηκε ονομαστικά κατά των Κ. Χαντζαρίδη, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, Μ. Ζορπίδη, προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, και Αρ. Θωμόπουλου, προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, τους οποίους κατηγόρησε για «συστηματική υπόσκαψη των προσπαθειών του δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα του τουρισμού». «Η ιστορία αυτή είναι κομματική και εμείς αυτά δεν τα σηκώνουμε», είπε ο δήμαρχος και αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχεται εδώ και καιρό από τους φορείς αυτούς για τον τρόπο λειτουργίας της πόλης.

Η απάντηση

«Ο βασιλιάς Γ. Μπουτάρης είναι γυμνός», απάντησε με μια ανακοίνωση - καταπέλτη ο Μιχάλης Ζορπίδης. «Ο δήμαρχος καταφεύγει στην εύκολη λύση της κομματικοποίησης της κριτικής που του ασκείται, διότι επί των ημερών του η εικόνα της Θεσσαλονίκης είναι επιεικώς θλιβερή. Πριν από 20 μήνες ανέλαβε τις τύχες της πόλης δεσμευόμενος για κάποια πράγματα που συνδέονται με την ευταξία, τη λειτουργικότητα και την καθημερινότητα της πόλης, χωρίς μέχρι σήμερα να μπορέσει να τα υλοποιήσει. Αντί να προσπαθήσει με τους συνεργάτες του ακόμη περισσότερο να βελτιώσει την κατάσταση, εκείνος αναλώνεται στο να κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα για ζητήματα που ο δήμος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα», τονίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στον «ΑτΚ» του Κωστή Χαντζαρίδη. «Εκείνο που είναι τραγικό στη δήλωση Μπουτάρη είναι ότι με κομματικά κριτήρια απαξιώνει την ικανότητά μας να ασκούμε κριτική και να ενδιαφερόμαστε για το καλό της πόλης. Προσωπικά, ουδέποτε υπήρξα κομματικός στρατιώτης, δούλευα πάντα για το καλό κυρίως του εμπορίου και φυσικά και της Θεσσαλονίκης. Η μη αποτελεσματικότητα των ενεργειών του δήμου σε συγκεκριμένους τομείς είναι που φέρνει το δήμαρχο σε αυτήν τη θέση», λέει. Ο κ. Χαντζαρίδης επισημαίνει άλλωστε την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ του δήμου και των φορέων.

Δύο φορές στο ίδιο τραπέζι

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν πολλές οι φορές που ο σημερινός δήμαρχος της πόλης πήρε την πρωτοβουλία να καθίσει με τους φορείς της πόλης για συζήτηση γύρω από το ίδιο τραπέζι. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2011, όταν ο δήμος αποφάσισε να συγκαλέσει - σε μια μάλλον τυπική συνεδρίαση - τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, όργανο γνωμοδοτικό που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» και στο οποίο μετέχουν 30 φορείς της πόλης. Η δεύτερη φορά ήταν φέτος λίγο πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου το θέμα συζήτησης ήταν μεν η συμφωνία για μια πόλη «ανοιχτή» στα εγκαίνια, αλλά αυτό που προέκυψε ήταν και πάλι διαφωνία για το αν η αγορά θα είναι ανοιχτή τα δύο Σαββατοκύριακα της ΔΕΘ.

«Από το ένα άκρο πήγαμε στο άλλο. Ο πρώην δήμαρχος συγκαλούσε συσκέψεις με τους φορείς της πόλης κάθε τρεις και λίγο, ο νυν δήμαρχος δεν μας καλεί καθόλου. Προτιμά να μας εκπλήσσει. Και συνήθως μας εκπλήσσει αρνητικά. Αυτό έκανε και την περασμένη Δευτέρα, δημοσίως, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου. Κήρυξε πόλεμο με εχθρούς που δημιούργησε ο ίδιος. Στην πραγματικότητα, εχθρός του Γιάννη Μπουτάρη είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί (ή καλύτερα δεν λειτουργεί) το δικό του “μαγαζί”, ο δήμος», τονίζει εκπρόσωπος άλλου φορέα της Θεσσαλονίκης.

«Από την άλλη, όμως, τι νόημα έχουν οι συσκέψεις και τα χαμόγελα, αν δεν έχουν αποτέλεσμα; Τι νόημα είχαν για παράδειγμα οι καθιερωμένες συσκέψεις του πρώην δημάρχου με όλους τους φορείς της πόλης, εν όψει ΔΕΘ, για να καταλήξουν σε ένα υπόμνημα, το οποίο ήταν το ίδιο κάθε χρόνο;», αντικρούουν άνθρωποι του περιβάλλοντος του δημάρχου.


Πηγή: agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου