Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Τα λάθη του Ρόμνεϊ «πάτημα» στην δυναμική νίκης του Ομπάμα

Εξι εβδομάδες ως τις κάλπες

Τα αλλεπάλληλα στραβοπατήματα του Μιτ Ρόμνεϊ με αποκορύφωμα τις τελευταίες απαξιωτικές αναφορές στους ψηφοφόρους του Μπαράκ Ομπάμα που «δεν πληρώνουν φόρους και ζουν από τα επιδόματα», φαίνεται ότι δίνουν στον πρόεδρο ένα μικρό δημοσκοπικό και πολιτικό πλεονέκτημα, χρήσιμο σε κάθε περίπτωση στις έξι εβδομάδες εκστρατείας που απομένουν στις ΗΠΑ.

Δημοσκοπήσεις σε πολιτείες-κλειδιά που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα, όπως η Αϊόβα, η Βιρτζίνια και το Οχάιο ήδη φέρνουν τον Ομπάμα πρώτο. Ειδικότερα στη Βιρτζίνια και το Οχάιο ο Ρόμνεϊ έχασε επικίνδυνα έδαφος (υπολείπεται 7 με 8 μονάδες) και σε άλλες θα δυσκολευτεί να το αναπληρώσει εκτός αν πάρει με το μέρος του την μεγάλη πλειονότητα των αναποφάσιστων.

Η Φλόριντα, χτυπημένη από υψηλή ανεργία και τη φούσκα των ενυπόθηκων δανείων, είναι ιδιαίτερη περίπτωση που θα διεκδικήσουν και οι δύο με το Ρόμνεϊ να προσπαθεί να την παρουσιάσει σαν το αποτέλεσμα της μέτριας κατάστασης της οικονομίας υπό τον Ομπάμα. Για την ώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον πρόεδρο να προηγείται μέχρι και πέντε μονάδες.

Η δυναμική υπέρ του Ομπάμα, εξηγεί το Associated Press, δεν δημιουργήθηκε απότομα αλλά είναι συνδυασμός λαθών του αντιπάλου του (και αντίστοιχα λίγων λαθών από τον Ομπάμα) και προσεκτικής στρατηγικής από το προεδρικό επιτελείο.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Το γερό χαρτί του Μπιλ Κλίντον και η ομιλία του υπέρ του Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά, αναφέρουν αναλυτές.

Από την άλλη πλευρά, τα μηνύματα που εκπέμπει ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος και οι υποσχέσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει φαίνονται αντιφατικά και ασαφή. Η επιλογή του να μην μεταδώσει διαφημίσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών του στέρησε τηλεοπτική παρουσία. Αλλά και οι βιαστικές επικρίσεις του για τον χειρισμό της υπόθεσης του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη και των αντιαμερικανικών διαδηλώσεων καταγράφηκαν μάλλον αρνητικά εναντίον του.

Το βίντεο που έφερε στο φως το Mother Jones συνέβαλε και αυτό στην τελική εικόνα αν και οι δημοσκοπήσεις ακόμη δεν έχουν καταγράψει πλήρως τις επιπτώσεις για τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Φυσικά ως τις 6 Νοεμβρίου απομένει πολύς πολιτικός χρόνος για να επαναπαυτεί ή να απογοητευτεί ένας διεκδικητής της προεδρίας. Κατά μία έννοια τώρα αρχίζει πραγματικά η προεκλογική εκστρατεία και οι ψηφοφόροι αρχίζουν να μπαίνουν στο κλίμα.

Μέσα στον Οκτώβριο θα γίνουν τρία ντιμπέιτ, αρχής γενομένης από τις 3 Οκτωβρίου, που ίσως θα βοηθήσουν από την έκβαση τους να ξεκαθαρίσει εικόνα για τον τελικό νικητή.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν ότι κανένας δεν πρέπει να ξεγράψει από τώρα τον υποψήφιο τους. «Είναι εκλογές που πρέπει να κερδίσουμε και το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να το αφήσουμε», λέει στο AP υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος ενώ άλλο στέλεχος σημειώνει ότι όλα θα κριθούν τις τελευταίες ώρες και πάνω από την κάλπη.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου