Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Γκορ Βιντάλ: Σίγησε μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες «φωνές» των ΗΠΑ

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΟΥΣΙΔΗ

Μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες «φωνές» που γνώρισαν οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, ο γνωστός συγγραφέας και στοχαστής Γκορ Βιντάλ, πέθανε χθες σε ηλικία 86 χρόνων. Όπως ανακοίνωσε ο ανιψιός του Μπερ Στιρς, ο Βιντάλ πέθανε την Τρίτη στο σπίτι του στο Χόλιγουντ, αφού παρουσίασε επιπλοκές από πνευμονία.

Ο Γκορ Βιντάλ ήταν γόνος της αμερικανικής «ελίτ» (ο παππούς του διατέλεσε γερουσιαστής στην πολιτεία της Οκλαχόμα) και συγγενής ενός πρώην προέδρου (του Τζίμι Κάρτερ – είναι ξαδέρφια πέμπτου βαθμού) και ενός πρώην αντιπροέδρου (του Αλ Γκορ). Θα μπορούσε να ακολουθήσει πολιτική σταδιοδρομία –έκανε τα πρώτα βήματα, αλλά απέτυχε να εκλεγεί στο Κογκρέσο– αλλά στη συνέχεια… τα παράτησε και εγκατέλειψε τις ΗΠΑ (τις οποίες είχε… σιχαθεί) στα μέσα της δεκαετίας του 1960, για να εγκατασταθεί για περίπου 40 χρόνια στην Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια πάντως είχε επιστρέψει στην πατρίδα του για λόγους υγείας.

Όταν το 1999 συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung ρώτησε τον Βιντάλ αν μετάνιωσε που διέκοψε την πολιτική του σταδιοδρομία και δεν είναι ο ίδιος, στην θέση του συγγενή του Αλ Γκορ, υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, αυτός απάντησε ευθέως ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. «Επειδή αρνούμαι όλο το σύστημα. Είναι διεφθαρμένο από άκρη ως άκρη».

Η δήλωσή του αυτή ήταν χαρακτηριστική για την στάση του απέναντι στην πατρίδα του και στην πολιτική της. Ο Βιντάλ, που ασχολήθηκε νωρίς με τη συγγραφή –ήδη από τη δεκαετία του 1940– άσκησε στα έργα του –τόσο στα μυθιστορήματα όσο και στα δοκίμιά του– δριμύτατη κριτική στις ΗΠΑ («Ενδιαφέρονται μόνο να εξουσιάζουν άλλα κράτη … Με τη βοήθεια της CIA και του FBI επιβάλουν σε αυτά την πολιτική που θέλουν»), το πολιτικό τους σύστημα («Οι ΗΠΑ έχουν ένα μονοκομματικό πολιτικό σύστημα, και το κόμμα αυτό έχει δυο δεξιές φράξιες») αλλά και τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας τους (αποβλάκωση των πολιτών, χριστιανικός φονταμενταλισμός, αμοραλισμός, φαρισαϊσμός, υποκρισία, άνευ ορίων κερδοσκοπία κλπ.). Στα πιο γνωστά του έργα συγκαταλέγονται τα μυθιστορήματα «Ιουλιανός», «Μεσσίας» και «Δημιουργία».

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου