Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΕΕ: Άγνοια για άρνηση συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Καμία ενημέρωση για τυχόν σχέδια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διακόψει τη χορήγηση χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα δεν έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τουλάχιστον φρόντισε να διευκρινίσει εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Προ ημερών, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υποστήριζε σε δημοσίευμά του ότι υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ άφησαν να εννοηθεί στην ευρωπαϊκή ηγεσία ότι το Ταμείο δεν είναι πλέον πρόθυμο να συμμετέχει σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα αυτό, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βινσέντ δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «δεν έχουμε καμία πληροφορία για τέτοιου είδους προθέσεις εκ μέρους του ΔΝΤ». Ο ίδιος φρόντισε επίσης να εννοηθεί ότι ακόμα και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το πρόβλημα που θα προέκυπτε δεν θα ήταν ανυπέρβλητο, καθώς «η συνεισφορά του Ταμείου στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι σχετικά μικρή».
Σημειώνεται πως κύκλοι του ΔΝΤ είχαν νωρίτερα χαρακτηρίσει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «ανοησίες». Οι ίδιοι κύκλοι πάντως δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι, κατά την άποψή τους, η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια δανεισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel είναι βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να μειώσει το ύψος του δημοσίου χρέους της χώρας –όπως έχει συμφωνηθεί– μέχρι το 2020, στο περίπου 120% του ΑΕΠ. Αν δε η χώρα μας λάβει περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση των στόχων της, τότε θα απαιτηθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τρόικας, πρόσθετη βοήθεια που θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρει το περιοδικό, πολλές χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον πρόθυμες να επωμιστούν νέα βάρη για την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, κύκλοι από το βερολίνο έχουν ήδη αρχίσει να διαρρέουν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να προωθήσει τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου