Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Κυβέρνηση: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2012!




Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2012 αλλά και την επιβολή νέων οριζόντων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις στη διετία 2013 – 2014 αφήνει ανοιχτά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρόκειται για μέτρα που στην περίπτωση που όντως θα υλοποιηθούν θα προκαλέσουν νέο σοκ σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε χτες αν στο πακέτο των περικοπών των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητάει η Τρόικα θα υπάρχουν και οριζόντιες περικοπές μισθών ή συντάξεων, ή εναλλακτικά η συμπλήρωση του πακέτου με νέους φόρους, ουσιαστικά προανήγγειλε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει. «Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε», δήλωσε. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο πακέτο των μέτρων δεν αποκλείεται να επιβληθεί μείωση των συντάξεων π.χ. κατά 10% για αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ ή νέα μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και των ΔΕΚΟ, ενώ βέβαιες είναι οι καταργήσεις ή μειώσεις επιδομάτων.
Όλα θα ξεκαθαρίσουν με την έλευση της Τρόικας που καταφτάνει την επόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των ελεγκτών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουλίου.
Το σχέδιο των περικοπών και οι αντιδράσεις των υπουργείων για τις περικοπές των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτέλεσαν αντικείμενο της συνάντησης που είχε χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αργότερα το απόγευμα ακολούθησε σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, για τη διαμόρφωση του σχεδίου των περικοπών, που θα παρουσιαστεί σήμερα στους πολιτικούς αρχηγούς. Πάντως, όπως προέκυψε από τη χτεσινή σύσκεψη, δεν αναμένεται να κλείσουν μέχρι σήμερα τα ποσοτικά μεγέθη των περικοπών.
Η δυστοκία των περικοπών των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ αποδίδεται στη δέσμευση της κυβέρνησης να εξαιρέσει από τις περικοπές τη μισθολογική δαπάνη (μισθοί και συντάξεις) που αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα των πρωτογενών δαπανών. Σταδιακά όμως διαπιστώνεται ότι αυτό δεν είναι εφικτό και ξεκινά η προετοιμασία της κοινής γνώμης να αποδεχτεί μειώσεις συντάξεων και μισθών στο δημόσιο τομέα.
Στο μεταξύ, πέραν των περικοπών για το 2013 και 2014, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν και νέα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2012, εφόσον η Τρόικα δεν αποδεχτεί ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό οφείλεται στην ύφεση. Συγκεκριμένα, υπάρχουν «φωνές» στο Eurogroup που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει με επιχείρημα τη μεγαλύτερη ύφεση.Αν όντως ζητηθούν, τα νέα μέτρα θα είναι πέραν των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Φεβρουάριο. Σημειώνεται πως το ΔΝΤ υπολογίζει την υπέρβαση του ελλείμματος του 2012 σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ και αν επιμείνει στην εκτίμηση ενδεχομένως η Τρόικα να απαιτήσει νέα ισόποσα μέτρα.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου