Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Κρίσιμη συνάντηση των τριών αρχηγών για το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ

Κρίσιμη συνάντηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι η σημερινή των τριών πολιτικών αρχηγών, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί στις 10 το πρωί στη Βουλή με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για το πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων, με «αιχμή» τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, το Ελληνικό αλλά και για τις συγχωνεύσεις οργανισμών του δημόσιου τομέα και μείωση του κράτους με εκχώρηση λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα.
Το πρωί, θα υπάρξει συνάντηση προετοιμασίας στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Γιάννη Στουρνάρα, Χρήστου Σταϊκούρα, Γιώργου Μαυραγάνη, Γιάννη Βρούτση, από το ΠΑΣΟΚ των Πάρι Κουκουλόπουλου, Χρήστου Πρωτόπαπα, Φίλιππου Σαχινίδη και Γιώργου Κουτρουμάνη και από τη ΔΗΜΑΡ του Δημήτρη Χατζησωκράτη. Το ΠΑΣΟΚ φέρεται να επεξεργάζεται σενάρια για να αποφευχθεί το «μαχαίρι» στους μισθούς και στις συντάξεις ενώ και η ΔΗΜΑΡ αναζητεί ισοδύναμα μέτρα «ώστε να περισωθεί το κοινωνικό κράτος», ή, μάλλον, ό,τι έχει απομείνει από αυτό. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν επίσης με τις περικοπές στα επιδόματα και την αύξηση της ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ακούγεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, ένα «ρεαλιστικό και εφικτό πακέτο μέτρων» το οποίο δεν θα αποκλίνει από τον στόχο των 11,5 δισ. ευρώ.  Βιάζεται λοιπόν να παρουσιάσει αποτελέσματα και να δείξει ένα «δυναμικό προφίλ διακυβέρνησης», καθώς αν δεν αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα, στις 25 και 26 Αυγούστου ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζει επαφές και με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται επίσης ότι (ενάντια στις… προεκλογικές υποσχέσεις) δεν είναι ακόμα η ώρα για να τεθεί επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος. Αντιθέτως, για την Ελλάδα προέχει να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων ώστε η χώρα μας να παριστάνει για άλλη μια φορά το «καλό παιδί» υποκύπτοντας αμαχητί στις εγκληματικές ορέξεις των δανειστών, με στόχο να κερδίσει «πόντους αξιοπιστίας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στη συνάντηση των αρχηγών με αναλυτικά επεξεργασμένη τη βασική του θέση για παράλληλη διαπραγμάτευση του πακέτου των μέτρων αλλά και του συνολικού χρόνου εφαρμογής τους. Σε σύσκεψη το Σάββατο στην Ιπποκράτους αποφασίστηκε να ζητήσει ο κ. Βενιζέλος από τους δύο άλλους αρχηγούς να προτείνουν από κοινού στην Τρόικα να έρθουν μπροστά όλα τα διαρθρωτικά μέτρα –οι αποκρατικοποιήσεις, οι αλλαγές στο κράτος και στη δικαιοσύνη– ύψους 6 - 7 δισ. ευρώ ως το 2014 και σε δεύτερη φάση να συζητηθούν τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν σε μισθούς, σε συντάξεις και σε επιδόματα με χρόνο εφαρμογής ως το 2016.
Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, ο χρόνος που θα κερδηθεί με αυτό τον τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί για να εντατικοποιηθεί ο «πόλεμος» κατά της φοροδιαφυγής (ένα πεδίο μάχης όπου η κυβέρνηση έχει δρέψει δάφνες θριάμβου τους τελευταίους μήνες!) ενώ και η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας ενδέχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην οικονομία ώστε να μην χρειαστούν τόσο σκληρά μέτρα. Με την προσέγγιση αυτή φέρεται να συμφωνεί η ΔΗΜΑΡ, που «αλλιώς τα είχε φανταστεί (τη συγκυβέρνηση) κι αλλιώς το πράγμα της προκύπτει»

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου