Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Θεσσαλονίκη: Συμπληρώνονται 34 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του '78

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου «ξυπνούν» στη Θεσσαλονίκη οι μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συντάραξε το καλοκαίρι του 1978 την πόλη. Ο σεισμός είχα αφήσει πίσω του 49 νεκρούς, περισσότερους από 200 τραυματίες, και χιλιάδες αστέγους που φοβόντουσαν για μήνες να επιστρέψουν στα σπίτια τους – να σημειωθεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες είχαν εγκαταλείψει την πόλη μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Σαν σήμερα συμπληρώνονται 34 χρόνια από την ισχυρή σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ και είχε επίκεντρο 20 χιλιόμετρα  ανατολικά της πόλης, μεταξύ των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, στο χωριό Στίβος. Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε χάος στη Θεσσαλονίκη, με τους κατοίκους να προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν. Χιλιάδες κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ κατέρρευσε και μία οκταώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ιπποδρομίου, παρασύροντας στο θάνατο τους κατοίκους της. Να σημειωθεί ότι στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι μια από τις κολώνες που στήριζαν την πολυκατοικία, παρουσίαζε προβλήματα λόγω εργασιών που είχε παλαιότερα πραγματοποιήσει αυθαίρετα ένοικος καταστήματος στο ισόγειό της.

«Ο συγκεκριμένος σεισμός είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ήταν ο πρώτος ισχυρός σεισμός που χτύπησε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο αποτέλεσε ορόσημο», επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο σεισμολόγος στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης. «Η ισχυρή αυτή δόνηση αποτέλεσε κομβικό σημείο. Τότε δημιουργήθηκε ο σεισμολογικός σταθμός του ΑΠΘ, ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είναι ασφαλή και είναι απαραίτητη η σωστή ενημέρωση, ενώ η πολιτεία πήρε ένα μάθημα για καλύτερη οργάνωση όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές», σημείωσε.
Το καλοκαίρι του 1978, ο σεισμός απέδειξε πως η Θεσσαλονίκη ήταν μία πόλη «ανοχύρωτη» και πιάστηκε κυριολεκτικά «στον ύπνο». «Υπήρχε μεγάλος πανικός. Ο κόσμος δεν ήξερε το τι έπρεπε να κάνει και ο κάθε ένας πήγαινε όπου ήθελε. Δεν υπήρχαν καθόλου σωστικά συνεργεία. Θυμάμαι ότι στα ραδιόφωνα φώναζαν πως όσοι έχουν σκαφτικά εργαλεία να πάνε στην Ιπποδρομίου, στο σημείο που κατέρρευσε η πολυκατοικία. Αρκετοί έφτασαν εκεί και προσπαθούσαν να σπάσουν τις πλάκες. Με τον τρόπο αυτό όμως ίσως προκάλεσαν μεγαλύτερη ζημιά στους εγκλωβισμένους» ανέφερε ο σεισμολόγος.

Τα τελευταία 34 χρόνια αρκετά πράγματα άλλαξαν, ακολούθησαν ισχυροί σεισμοί και σε πολλά ακόμη σημεία της χώρας, υπάρχει το σχέδιο «Ξενοκράτης», τα συνεργεία της ΕΜΑΚ καθώς και εθελοντικές ομάδες διάσωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αρμόδιους θα πρέπει η πολιτεία να είναι σε εγρήγορση και να λαμβάνονται συνεχώς τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. «Όλοι οι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή έναν μεγάλο σεισμό στη ζωή τους. Στατιστικά, κάθε χρόνο έχουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Άρα, με βάση τα χρόνια που ζούμε είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από 60, 70, 80 σεισμούς», κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.
Ερωτηματικό, ωστόσο, αποτελεί όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη κατά πόσο τα κτίρια που υπέστησαν σοβαρές ή μικρότερες φθορές στον σεισμό του 1978 έχουν επισκευαστεί σωστά. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετές από αυτές τις πολυκατοικίες έχουν «γεράσει» με το πέρασμα των ετών, σε ένα θεωρητικό σενάριο αντίστοιχου σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ, είναι άγνωστο κατά πόσο θα ανταποκριθούν και θα «συμπεριφερθούν καλά».

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου