Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Β. Παπαγεωργόπουλος: Λογιστικό λάθος ύψους… 1.087.589,95 ευρώ




Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος «λυτρωμένος» βγαίνει από το γραφείο της ανακρίτριας. Πέφτει στην αγκαλιά της συζύγου του και τη φιλάει. Ένας από τους ανθρώπους που τον «συνοδεύουν» χτυπάει παλαμάκια. Λίγο πριν απολογήθηκε κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».
Μετά την απολογία του, ανακοινώθηκε στο Β. Παπαγεωργόπουλο ότι θα παραμείνει ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 120.000 ευρώ, ενώ του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και του επιβλήθηκε να εμφανίζεται κάθε μήνα στις αστυνομικές αρχές. Νωρίτερα για το ίδιο αδίκημα απολογήθηκε και η σύζυγός του, Ελένη, η οποία επίσης αφέθηκε ελεύθερη, αφού της επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και η σύζυγός του βρέθηκαν κατηγορούμενοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρόμικου χρήματος») έπειτα από έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας σε τραπεζικούς λογαριασμούς με επίκεντρο την υπόθεση της υπεξαίρεσης - «μαμούθ», ύψους 51,4 εκατομμύρια ευρώ, που αποκαλύφθηκε στα ταμεία του δήμου. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πόρισμα που διαβιβάστηκε στις δικαστικές αρχές, στους λογαριασμούς του πρώην δημάρχου και της συζύγου του βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 1.087.589,95 ευρώ που δε δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχαν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές.
80σέλιδο υπόμνημα\
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, υποστήριξε ότι όλα τα χρήματα που διακινήθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του προέρχονται από απολύτως νόμιμες πηγές και δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία του δήμου. Ο ίδιος στο υπόμνημα -άνω των 80 σελίδων- που παρέδωσε στην ανακρίτρια εξηγεί όλες τις κινήσεις των λογαριασμών του και δικαιολογεί την προέλευση των χρημάτων που βρέθηκαν μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ. Ο πρώην δήμαρχος θεωρεί ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται οφείλονται σε λάθος υπολογισμό και λογιστικό λάθος που έγινε κατά τη διάρκεια της έρευνας. Υποστήριξε ότι η προέλευση των χρημάτων που χαρακτηρίζονται ως αδικαιολόγητα προέρχονται από τη μισθοδοσία του ως δημάρχου, τη βουλευτική του σύνταξη αλλά κι από οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία. Στην ίδια υπερασπιστική γραμμή κινήθηκε νωρίτερα και η σύζυγος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
«Διακήρυξε για άλλη μία φορά την αθωότητά του», δήλωσε ο συνήγορος του πρώην δημάρχου, Δημήτρης Τσάκος, ο οποίος εκτίμησε «ότι και το δικαστήριο στην τελική του φάση θα κρίνει ότι πράγματι είναι αθώος». Επίσης, ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Παπαγεωργόπουλου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «τόσο η υπόθεση της υπεξαίρεσης όσο και αυτή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα συνεκδικαστούν ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου».
Περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν και στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Λεμούσια, ο οποίος απολογήθηκε και αυτός για «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» ύψους 794.890,21 ευρώ. Στο στενότερο συνεργάτη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο παραμένει προφυλακισμένος για τη βασική υπόθεση της υπεξαίρεσης, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπολογίστηκαν τα χρήματα που είχε πριν ξεκινήσει ο έλεγχος από την οικονομική επιθεωρήτρια». Και αυτός ισχυρίστηκε ότι η προέλευση των χρημάτων που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του είναι απολύτως νόμιμη και αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην υπόθεση της υπεξαίρεσης.
Αύριο η απολογία Ζορπίδη
Αύριο θα απολογηθούν ενώπιον της ανακρίτριας για το ίδιο αδίκημα ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, καθώς επίσης ο πρώην προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου. Ο πρώτος κατηγορείται για νομιμοποίηση ποσού 6.805.916,78 ευρώ και ο δεύτερος για ποσό 160.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Πηγή: Αγγελιοφόρος


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου