Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

«Διάβασαν» το DNA της ντομάτας


Διεθνής ομάδα επιστημόνων αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα ενός από τα πιο αγαπημένα λαχανικά – της ντομάτας. Η αλληλουχία του «κόκκινου» γονιδιώματος δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε νέες, γευστικότερες ποικιλίες μέσα σε πέντε το πολύ χρόνια.
Μάλιστα οι περισσότεροι από 300 επιστήμονες από 14 χώρες που συμμετείχαν στο Tomato Genome Consortium και στους οποίους ανήκει το νέο επίτευγμα σημειώνουν ότι οι νέες γενετικές πληροφορίες θα μειώσουν την ανάγκη χρήσης φυτοφαρμάκων αφού οι ντομάτες που θα «γεννιούνται» με βάση την καινούργια γνώση θα είναι πιο ανθεκτικές στους παθογόνους οργανισμούς, ακόμη και στην κλιματική αλλαγή.
Η ντομάτα (Solanum lycopersicum) αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές λαχανικό – μόνο το 2010 παρήχθησαν παγκοσμίως 145,8 εκατομμύρια τόνοι. Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματός της αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για δημιουργία καλύτερων γευστικώς ποικιλιών και άλλων συγγενών λαχανικών της οικογένειας των Solanaceae, όπως οι μελιτζάνες (Solanum melongena) και οι πιπεριές (Capsicum spp).
Το πρόγραμμα για την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος της ντομάτας ξεκίνησε το 2003 και μπορεί να χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για την ολοκλήρωσή του, ωστόσο απέδωσε τελικώς «σημαντικούς καρπούς», σύμφωνα με τους επικεφαλής του. Εχει πλέον αποκωδικοποιηθεί ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του γονιδιώματος του λαχανικού ενώ έχει ταυτοποιηθεί ποσοστό ανώτερο του 90% των γονιδίων που το αποτελούν – μάλιστα γίνονται συνεχείς βελτιώσεις και τελειοποιήσεις.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου