Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η ανακάλυψη ενός γονιδίου οδηγεί στη δημιουργία αντισυλληπτικού για άντρες

Η ανακάλυψη ενός γονιδίου που παίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη του σπέρματος, μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου τύπου μη ορμονικού αντισυλληπτικού για τους άνδρες, σύμφωνα τουλάχιστον με μία νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.
Αν και διάφορες επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό (ως εναλλακτική λύση στο γυναικείο ορμονικό αντισυλληπτικό χάπι) είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα γονίδιο το οποίο ελέγχει όχι την αρχική δημιουργία, αλλά την μετέπειτα ανάπτυξη του σπέρματος.
Οι ερευνητές του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής «PLoS Genetics», ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το Katnal1, που εμπλέκεται στην ωρίμανση του σπέρματος στους όρχεις. Αν βρεθεί τρόπος να ρυθμιστεί αυτό το γονίδιο έτσι ώστε να εμποδιστεί η ανάπτυξη του σπέρματος, τότε το σπέρμα δεν θα είναι αρκετά ώριμο για να μπορεί να γονιμοποιεί ωάρια γυναικών. Η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τους ερευνητές, να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα, τουλάχιστον σε εκείνες τις περιπτώσεις που το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του εν λόγω γονιδίου.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου