Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Β. Κορέα: Επιτυχής εκτόξευση του πυραύλου ανησυχεί ΗΠΑ – ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι η εκτόξευση του πυραύλου που σχεδίαζε εδώ και βδομάδες ήταν επιτυχής, και ότι ο δορυφόρος τον οποίο μετέφερε ο πύραυλος μπήκε στην προγραμματισμένη τροχιά.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, ανέφερε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 02:49 (ώρα Ελλάδος) από τις δυτικές ακτές της χώρας. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο πύραυλος πέρασε πάνω από τη νήσο Οκινάβα της Ιαπωνίας).

Τις έντονες αντιδράσεις τους για την εκτόξευση του πυραύλου έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ρωσία και άλλες χώρες. Είναι η δεύτερη φορά, μέσα στο 2012, που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την εκτόξευση πυραύλου μεγάλης εμβέλειας και παρά το γεγονός ότι ο δορυφόρος τον οποίο μετάφερε μπήκε επιτυχώς σε τροχιά, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και παρακολουθούν «από κοντά» την κατάσταση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο (Νοτιοκορεάτης!) γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος καταδίκασε απερίφραστα την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, η οποία κατά τον ίδιο συνιστά μια «προκλητική ενέργεια» που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, «ο γενικός γραμματέας ανησυχεί για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η προκλητική ενέργεια στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Μπαν Κι Μουν είναι σε επαφή με τις κυβερνήσεις των χωρών που τους ανησυχεί ιδιαίτερα η εκτόξευση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου