Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ψηφίζουν «δαγκωτό» Θεσσαλονίκη οι αλλοδαποί φοιτητές


Ψήφο εμπιστοσύνης στην εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, στη Θεσσαλονίκη δίνουν ξένοι φοιτητές που την επέλεξαν για τις σπουδές τους. Η έντονη ζωή, οι χαμηλές τιμές, ο κοσμοπολίτικος αέρας της πόλης και το καλό επίπεδο σπουδών αποτελούν δέλεαρ γι' αυτούς.


«Το πλάνο έλεγε να πάω Αγγλία. Τα καλά λόγια όμως φίλων που σπούδασαν εδώ με έκαναν να αλλάξω γνώμη. Η Θεσσαλονίκη είναι μια βαλκανική πόλη, το κόστος ζωής πολύ πιο χαμηλό σε σχέση με τη Μ. Βρετανία, ενώ ενδείκνυται και για επιχειρηματικές συνεργασίες», εξηγεί στον «Α» ο 20χρονος Βούλγαρος φοιτητής Σέβιν Ρακαντζίεφ, που σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων.

«Λατρεύω τη Θεσσαλονίκη και το πολυπολιτισμικό άρωμα που δημιουργεί η Μπιενάλε, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου. Βέβαια, τα τελευταία 4 χρόνια έχει αλλάξει η ατμόσφαιρα στην κοινωνία λόγω της κρίσης. Θέλω όμως να παραμείνω ακόμη ένα χρόνο στην πόλη και να δουλέψω», τονίζει στον «Α» η τεταρτοετής φοιτήτρια Διεθνών Σχέσεων Τζουλιάνα Νίτσα από την ΠΓΔΜ.

«Αριστα παίρνει η φοιτητική ζωή της πόλης. Συνάντησα ανθρώπους ζεστούς, φιλόξενους, έτοιμους να με βοηθήσουν, ενώ και το πανεπιστήμιο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα αμερικάνικα», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Ελληνοαμερικανός φοιτητής Κρις Γώγος.

«Βιώνετε έντονα τη ζωή», παρατηρεί ο Ρουμάνος δευτεροετής φοιτητής Ψυχολογίας Βλαντ Ντέντιου. «Εμεινα έκπληκτος όταν πρωτοήρθα στη Θεσσαλονίκη. Ανθρωποι νέοι, μεγάλοι, ζευγάρια με τα παιδιά τους κυκλοφορούσαν χωρίς φόβο ακόμη και μετά τις 12 το βράδυ», είπε. Εντατικό διάβασμα, διάλειμμα στα καφέ της παραλίας, κρέπες στο Ναυαρίνο αλλά και βραδινές έξοδοι πού και πού σε κλαμπ γεμίζουν τις ανέμελες φοιτητικές μέρες του νεαρού Ρουμάνου στη Θεσσαλονίκη.



Γιατί έρχονται

Για τους Βαλκάνιους η νύμφη του Θερμαϊκού είναι γνώριμη, καθώς αρκετά συχνά κατηφορίζουν είτε για ψώνια είτε για διακοπές στη Χαλκιδική και τις ακτές της Πιερίας. Ταυτόχρονα, τα μειωμένα ή καθόλου δίδακτρα, η πιο φθηνή ζωή σε σχέση με την Αγγλία και την Αμερική, η συγγενής νοοτροπία των λαών, η δυνατότητα επαγγελματικών γνωριμιών σε συνδυασμό και με το υψηλό επίπεδο σπουδών συμπληρώνουν το παζλ, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ της Θεσσαλονίκης. Αλλά και το καλό φαγητό, η ηλιοφάνεια, η έντονη νυχτερινή ζωή με τις πολλές επιλογές, η φιλοξενία, οι ανοιχτές παρέες στις οποίες ενσωματώνονται εύκολα «κερδίζουν» τους Βαλκάνιους και όχι μόνο, φοιτητές, που δείχνουν τα τελευταία χρόνια να προτιμούν την πόλη μας για σπουδές περισσότερο από ποτέ.

ΑΠΘ

Πανεπιστήμιο των πέντε ηπείρων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας φοιτητές από το Τόγκο και το Σουδάν μέχρι τον Παναμά και την Ουρουγουάη. Περισσότεροι από 1.200 είναι οι αλλοδαποί προπτυχιακοί φοιτητές κάθε χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι Κύπριοι, που επιλέγουν το ΑΠΘ για σπουδές κυρίως στην αρχαιολογία, την ιστορία, την φιλοσοφία, την ιατρική αλλά και τις πολυτεχνικές σχολές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιδρύματος, πέρσι φοίτησαν μεταξύ άλλων 164 Βούλγαροι, 132 Αλβανοί, 73 από την Παλαιστίνη, 51 από τη Νιγηρία, 57 από τη Συρία, 54 από τη Ρωσία, 40 από τη Σερβία, 32 από το Λίβανο και 29 από το Σουδάν. Αντίστοιχα, οι αλλοδαποί μεταπτυχιακοί φοιτητές ξεπέρασαν τους 100 το 2010, ενώ το 2011 έφτασαν τους 143. Σταθερά ανοδικά κινούνται και οι αλλοδαποί φοιτητές που εκπονούν διδακτορική διατριβή, ξεπερνώντας το 2011 τους 157 (130 το 2010). Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, μέσω του οποίου εκατοντάδες σπουδαστές κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη επισκέπτονται τουλάχιστον για ένα εξάμηνο το ΑΠΘ.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Κατεξοχήν τμήμα που προτιμούν οι αλλοδαποί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αποδεικνύεται αυτό των Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Σ' αυτό φοιτούν μεταξύ άλλων 7 Βούλγαροι, 2 από τα Σκόπια, 4 από τη Γεωργία, 2 από τη Ρωσία και ένας από την Αρμενία. Συνολικά, περισσότεροι από 200 ξένοι φοιτητές παρακολουθούν τα προγράμματα σπουδών του ιδρύματος. Πενήντα τρεις Βούλγαροι κρατούν τη μερίδα του λέοντος, ακολουθούν έντεκα φοιτητές από τη Ρουμανία και δέκα φοιτητές από τη Ρωσία και τη Γεωργία.

Διεθνές πανεπιστήμιο

«Δαγκωτό» Θεσσαλονίκη ψήφισαν πάνω από 35 αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι παρακολούθησαν τα 6 μεταπτυχιακά προγράμματα που πρόσφερε το Δημόσιο Διεθνές Πανεπιστήμιο το 2011. Τη φετινή χρονιά προστέθηκαν 4 νέα μεταπτυχιακά προγράμματα ενώ οι φοιτητές διπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τους 350. Από αυτούς το 20% περίπου είναι αλλοδαποί, προερχόμενοι από 19 χώρες (Αυστραλία, Εκουαδόρ, Νέα Ζηλανδία, Τουρκία κ.α.). Συνολικά από τη μέρα λειτουργίας του το ανώτατο ίδρυμα έχει υποδεχθεί φοιτητές από περισσότερες από 35 χώρες. Το πανεπιστήμιο έχει πάγια συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, ενώ στόχος του την επόμενη πενταετία είναι η σύνθεση των τμημάτων να είναι 50% Ελληνες και 50% ξένοι φοιτητές.


Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου