Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η ΕΚΤ κουνάει τα δάχτυλο στην Ελλάδα για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησε σήμερα από την νέα ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της χώρας, προειδοποιώντας ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση, είναι… «επικίνδυνη».
«Η καθυστέρηση της προσαρμογής είναι επικίνδυνη: θα αυξήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στη χώρα το 2020 πάνω από το ποσοστό – στόχο του 120% που είναι το ανώτατο όριο του τι θεωρείται βιώσιμο για τη χώρα», δήλωσε ο Γιόργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Economist στην Αθήνα. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει πολύτιμο χρόνο να σπαταλήσει, στην προσπάθειά της να αποφύγει το πρόγραμμα ή να προσπαθήσει να το κάνει πιο…ήπιο. Αντιθέτως, η κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε τρόπους για να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων.
«Με ή χωρίς το Μνημόνιο, κάθε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια παρόμοια προσαρμογή για να φέρουμε την οικονομία και πάλι στο προσκήνιο και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές», υποστήριξε ο Άσμουνσεν. Μάλιστα, στο σημείο να επικαλεστεί το παράδειγμα της Λετονίας, η οποία ακολούθησε ένα αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής για τη μείωση των ελλειμμάτων της και τις μεταρρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας που προωθήθηκαν στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. «Στη Γερμανία ήταν πολύ δύσκολο, με τα συνδικάτα να αντιτίθενται. Αλλά τώρα, χρόνια αργότερα, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που περιέχονται στην Ατζέντα 2010+, είναι ένας λόγος για την ύπαρξη της σημερινής δύναμης της γερμανικής οικονομίας», ισχυρίστηκε.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου