Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Δημόσιο: Ξεκίνησε ο «χορός» των συγχωνεύσεων – ποιοι οργανισμοί καταργούνται

Ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι πρώτοι 21 φορείς του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Όπως σημειώνεται, οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις έγιναν σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αποτελούν οδηγό για την ευρύτερη «αναδιάρθρωση του Δημοσίου» (όπως κατ ευφημισμό αποκαλούν τη διάλυσή του!). Όπως τονίζεται, «καμία υπηρεσία πραγματικά παρεχόμενη προς τον πολίτη δεν παύει να παρέχεται». Στη Θεσσαλονίκη συγχωνεύονται ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η HELEXPO.
Οι 21 φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται αποτελούνται από 213 νομικά πρόσωπα. Σε αυτούς απασχολούνται 5.256 εργαζόμενοι και η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται στο… ιλιγγιώδες (!) ποσό των περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. Από τη διαδικασία προκύπτουν 9 ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 34 νομικά πρόσωπα. Έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχει εκτιμηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το σύνολο των 1.500 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που χρηματοδοτούνται άμεσα ή έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Να σημειωθεί πάντως ότι, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις δεν απολύεται αλλά μετακινείται σε θέση αντίστοιχη των προσόντων του και των αναγκών του Δημοσίου.
Ποιοι οργανισμοί συγχωνεύονται
Από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων συγχωνεύονται ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η HELEXPO.
Σε ενιαίο φορέα συγχωνεύονται το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας και ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης.
Σε ένα φορέα συγχωνεύονται το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Σε ενιαίο φορέα συγχωνεύονται το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ένα φορέα συγχωνεύονται ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Αγορά Ρέντη) και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε 14 φορείς, αντίστοιχους των περιφερειών, συγχωνεύονται οι υπάρχοντες 29 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.
Από το υπουργείο Εργασίας, σε 13, κατ' αντιστοιχία των περιφερειών, συγχωνεύονται οι 39 μονάδες κοινωνικής φροντίδας.
Σε ενιαίο φορέα συγχωνεύονται τα 65 Κεφάλαια Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών.
Από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ένα φορέα συγχωνεύονται οι 63 εταιρείες προστασίας ανηλίκων.
Ποιοι οργανισμοί καταργούνται
Στο υπουργείο Ανάπτυξης, καταργείται το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών. Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους απορροφάται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας – Πληροφόρησης και Πολιτισμού – Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Εθνική Χαρτοθήκη.
Στο υπουργείο Παιδείας, ενσωματώνεται στις κεντρικές υπηρεσίες το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Εκτελέσεις Αρχαιολογικών Έργων.
Στο υπουργείο Τουρισμού, ενσωματώνεται στις κεντρικές υπηρεσίες ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της Ελληνικής Θαλάσσιας Ένωσης.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου