Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Παναγία Σουμελά: Από τις 19 – 22 Ιουλίου το 14ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων


Περισσότεροι από 700 νέοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν δηλώσει συμμετοχή στο 14ο «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων», που διοργανώνεται από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου, στους χώρους της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας.
Το συναπάντημα αποτελεί πλέον έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό και περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων, που στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων, καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων της παράδοσής μας. Το φετινό συναπάντημα είναι αφιερωμένο στα 60 χρόνια παρουσίας της Παναγίας Σουμελά στον ελλαδικό χώρο.
Μεταξύ άλλων, οι νεολαίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις – εισηγήσεις από επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, μεταξύ αυτών ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, αλλά και ο γνωστός ηθοποιός – συγγραφέας, Βασίλης Τριανταφυλλίδης (Χάρρυ Κλυνν), οι οποίοι θα μιλήσουν σε θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό. Παράλληλα, θα γίνουν παρουσιάσεις και προβολές ταινιών πολιτιστικού περιεχομένου, παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων, εκπαιδευτικές εκδρομές, παρουσίαση δράσεων των νέων του κάθε σωματείου, καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με θέατρο και ποντιακό γλέντι.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τη βυζαντινή παραδοσιακή χορωδία του ποντιακού συλλόγου Ν. Τραπεζούντας, «Αλέξανδρος Υψηλάντης», θέατρο διαλέκτου (ποντιακό) «Βαρκίζ’ ο κλέφτες», του Δ. Ψαθά, από την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, αλλά και παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης, από τον Λαογραφικό Σύλλογο Κρητών «Τα Αγρίμια».
Οι νέοι και οι νέες θα έχουν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Καραπαναγιώτιδη, ενώ θα παραστούν στο τρισάγιο στη μνήμη του Νέστορα (Άκη) Καρολίδη, στον Τριπόταμο Βεροίας, ενός από τους πρωτεργάτες του συναπαντήματος που χάθηκε πρόωρα.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια του συναπαντήματος θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής, με έργα εμπνευσμένα από την Σουμελιώτισα Κυρά του Πόντου, από τον ζωγράφο Ιωάννη Λουκίδη, την Εύξεινο Λέσχη Ναούσης, το Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Ν. Τραπεζούντας, «Αλέξανδρο Υψηλάντη» και το Σύλλογο Ποντίων Λουτροχωρίου «Το Καρς».


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου