Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Σχηματισμός κυβέρνησης, νέα μέτρα και… νέες εκλογές!



Οι εκλογές διεξήχθησαν, τα αποτελέσματα και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι γνωστά. Το ερώτημα που προκύπτει –με δεδομένο ότι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης δεν συγκεντρώνει περισσότερες από 129 έδρες και άρα δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία–, και το οποίο συνεχώς παπαγαλίζουν και προβάλλουν τεχνηέντως για σπέκουλα ορισμένοι «φωστήρες» της δημοσιογραφίας στα κανάλια και στην αρθρογραφία τους σε διάφορες, ας τις πούμε, εφημερίδες, είναι αν θα μπορέσει τελικά να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Το ερώτημα φαίνεται όντως να είναι δικαιολογημένο, από τη στιγμή που ήδη ακούγονται «φωνές» (ιδιαίτερα από τον Ε. Βενιζέλο, που πρέπει να ευχαριστεί το Θεό για το γεγονός ότι παρά την «αστεία» προεκλογική του εκστρατεία και τα εγκλήματα του κόμματός του σε βάρος της χώρας και των πολιτών, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ξεπεράσει το 10%), που θέλουν να «εμπλακεί» και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης» ή «εθνικής σωτηρίας» ή όπως αλλιώς θέλουν να την ονομάσουν. Με λίγα λόγια, θέλουν για ακόμα μια φορά να μην υπάρξει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που θα κληθεί να εφαρμόσει τα εγκληματικά νέα μέτρα του Μνημονίου που εκκρεμούν, μια κυβέρνηση «αλά Παπαδήμου».

Το πόσο επικίνδυνο είναι για μια χώρα και ένα πολιτικό σύστημα να μην υπάρχει, ουσιαστικά, αντιπολίτευση, τουλάχιστον ισχυρή –γεγονός που αυτόματα καθιστά αναγκαστική τη «δημιουργία» αντιπολίτευσης, με επακόλουθο τη διολίσθηση στα πλέον… ερεβώδη άκρα του πολιτικού φάσματος, όπως φάνηκε καθαρά από το παράδειγμα της Χρυσής Αυγής– δεν φαίνεται να το έχουν κατανοήσει. Γιατί το μόνο που τους νοιάζει είναι να «βάλουν και τον ΣΥΡΙΖΑ στη δική τους βάρκα» ώστε να τον «μαγαρίσουν» και να τον «κάψουν» στη συνείδηση του κοινού. Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι ήδη έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα διεξαχθεί σε… τέσσερα χρόνια!

Το εγχείρημα να παρασύρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με τα «κόμματα του Μνημονίου» είναι προφανώς καταδικασμένο σε αποτυχία, γιατί η ηγεσία του δεν έχει δώσει δείγματα ότι πάσχει από κρετινισμό, όπως πολύ εύστοχα σχολίασε προ ημερών ένας αξιόλογος (με όλη τη σημασία της λέξης) συνάδερφος. Άρα το μόνο που ενδεχομένως να θέλουν να του φορτώσουν είναι ο «μουτζούρης» ότι θα φέρει την ευθύνη για την αποτυχία (και) των νέων μέτρων που θα ακολουθήσουν.

Το βέβαιο είναι ότι κυβέρνηση θα σχηματιστεί. Σύντομα. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, όσα και να ακούγονται. Και αυτή η κυβέρνηση με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, θα κληθεί να εφαρμόσει τα νέα μέτρα. Μάλλον αυτή η κυβέρνηση θα είναι βραχύβια. Μια κυβέρνηση συνεργασίας με 160 και κάτι ή, έστω, 180 βουλευτές, δεν θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει όσα είναι προγραμματισμένα να φορτωθούν στην… καμπούρα του Έλληνα, ειδικά με την Αριστερά στο 30% και βάλε, να κινητοποιεί δεκάδες χιλιάδες σε αντιμνημονιακές διαδηλώσεις, αλλά και τους… Κασσιδιάρηδες να ωρύονται και να πλακώνουν στις σφαλιάρες του βουλευτές μέσα στο κοινοβούλιο! Πολύ σύντομα θα καταρρεύσει υπό το βάρος των εγκληματικών μέτρων που θα κληθεί να εφαρμόσει, και η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές, όπου το αποτέλεσμα και ο νικητής φαντάζει –με βάση τα τωρινά δεδομένα– σχεδόν βέβαιος.

Μοναδική περίπτωση παράτασης του βίου της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, είναι να κατανοήσει η Ευρώπη (Μέρκελ και λοιποί) ότι πρέπει να χαλαρώσει λίγο τα χαλινάρια. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται (θα παραλείψουν κάτι… ψιλά!) και θα καθυστερήσει η εφαρμογή κάποιων άλλων. Παράλληλα, ενδεχομένως και να ληφθούν και κάποια μέτρα που να κινούνται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Με λίγα λόγια: μετά από τόσο μαστίγιο, θα έρθει και λίγο καρότο. Το αν αυτό θα είναι αρκετό να γλυκάνει τους ταλαιπωρημένους από το κνούτο Έλληνες και να κατευνάσει τα πνεύματα, θα φανεί.

Όπως και να έχει, ακόμα και αυτό το… καροτάκι θα είναι επίτευγμα κατά κύριο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς θα πρέπει να αμφιβάλει ότι οι μικρές αυτές «χορηγίες» θα οφείλονται στο φόβο που εμπνέει η μελλοντική νίκη του Α. Τσίπρα και στην ανάγκη του κατεστημένου να παραμείνει στην εξουσία.
Ωστόσο, πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να μην δοθεί στην Ελλάδα κανένα καρότο. Μάλλον θα υπάρξουν πάλι (σχετικά) σύντομα εκλογές, οι οποίες, πολύ φοβούμαστε, θα διεξαχθούν υπό συνθήκες πολύ πιο άσχημες και επικίνδυνες από αυτές των εκλογών της 17ης Ιουνίου…

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

Περισσότερα πολιτικά άρθρα: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου