Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Σουηδία: Εκρηκτικά κοντά στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της χώρας

Εκρηκτικά εντοπίστηκαν χθες κάτω από ένα φορτηγό μέσα στον περίβολο του πυρηνικού σταθμού στο Ρίνγκχαλς της νότιας Σουηδίας, του μεγαλύτερου στη χώρα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα η αστυνομία και ο ενεργειακός όμιλος Vattenfall που διαχειρίζεται το εργοστάσιο. Τα εκρηκτικά που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας δεν προκάλεσαν «σημαντικές ζημιές» στον πυρηνικό σταθμό του Ρίνγκχαλς, διευκρίνισε ο όμιλος Vattenfall σε ανακοίνωσή του.
Η εκρηκτική ύλη, μεγέθους μιας μικρής γροθιάς, βρέθηκε κάτω από φορτηγό από έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο την ώρα που το όχημα κινούταν μέσα στον περίβολο των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ειδικοί στα εκρηκτικά διεξήγαγαν έρευνες στο πυρηνικό εργοστάσιο αλλά δεν εντοπίστηκε κανένα ύποπτο αντικείμενο. Η αρμόδια σουηδική αρχή για την πυρηνική ασφάλεια (SSM) ανακοίνωσε ότι το επίπεδο πυρηνικής ασφαλείας αυξήθηκε κατά μια βαθμίδα, στο δεύτερο επίπεδο, προληπτικά και μέχρι να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες.
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ρίνγκχαλς διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες και παράγει σχεδόν το 20% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στη χώρα. Το εργοστάσιο ελέγχεται σε ποσοστό 70,4% από τον δημόσιο σουηδικό όμιλο Vattenfall που το διαχειρίζεται και κατά 29,6% από τον γερμανικό ενεργειακό όμιλο ΕΟΝ.
Η SSM είχε θέσει υπό επιτήρηση τον πυρηνικό σταθμό στο Ρίνγκχαλς το 2009 ύστερα από σειρά περιστατικών που σημειώνονταν από το 2005 και τα οποία είχαν εγείρει ερωτηματικά για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Η αρμόδια αρχή είχε προειδοποιήσει για τις αδυναμίες της διαχείρισης και της διοίκησης του εργοστασίου και τη μη τήρηση οδηγιών και διαδικασιών.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου