Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΕΕ: «Νίκη» Μόντι επί της Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής!

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα τα ξημερώματα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, γεγονός που συνιστά προσωπική νίκη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι έναντι στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, συμφώνησαν να δημιουργήσουν ως το τέλος του χρόνου ένα ενιαίο εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, κάτι που σχεδιάζεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης ανταποκρίθηκαν χθες κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στα αιτήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας και συμφώνησαν ότι τα  ταμεία στήριξης της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων. Αυτό θα γίνεται χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Έπειτα από ώρες συζήτησης, συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), θα μπορεί να δανείζει απ' ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.
«Η διαδικασία ήταν σκληρή, το αποτέλεσμα ήταν καλό», δήλωσε ο πρωθυπουργός  της Ιταλίας Μάριο Μόντι, και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει αυτή τη στιγμή να ζητήσει έκτακτη βοήθεια. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ δήλωσε πως ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις.
Οι χώρες που ζητούν στήριξη για τα ομόλογά τους από το ταμείο διάσωσης θα πρέπει να υπογράφουν ένα μνημόνιο συνεννόησης στο οποίο θα αναφέρονται οι υφιστάμενες πολιτικές δεσμεύσεις τους και θα συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα. Όμως δεν θα αντιμετωπίζουν την επεμβατική επιτήρηση μιας τρόικας διεθνών δανειστών, στην οποία υποβλήθηκαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
 Η Ισπανία και η Ισπανία σχημάτισαν κοινό μέτωπο και είχαν νωρίτερα επιφυλαχθεί να συμφωνήσουν σ' ένα αναπτυξιακό πακέτο, ζητώντας πριν το κάνουν να αναληφθεί έκτακτη δράση για να μειωθούν το αυξανόμενο κόστος δανεισμού τους που απειλεί να αναγκάσουν την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης να βγουν από τις αγορές κεφαλαίων.
Ο Μόντι και ο Ισπανός ομόλογός του, ο Μαριάνο Ραχόι, αρνήθηκαν να υπογράψουν ένα πακέτο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ έως ότου η Γερμανία εγκρίνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους, κάτι που το Βερολίνο αρνούταν έως τότε πεισματικά. Η σύγκρουση υπογράμμισε τις εντάσεις ανάμεσα στις βόρειες χώρες πιστωτές και τις βαριά χρεωμένες νότιες χώρες σχετικά με τη μελλοντική μορφή της 17μελούς ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται τώρα στον τρίτο χρόνο της κρίσης του κρατικού χρέους.
Η Μέρκελ, επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, προφανώς την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη, δήλωσε ότι είναι… ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα μολονότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε απορρίψει οποιαδήποτε ανάγκη για έκτακτη στήριξη των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων. «Πήραμε μια καλή απόφαση, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε αύριο σ' ένα καλό συμπέρασμα», δήλωσε.
Η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε άνοδο κατά 1,1% στο 1,2581 δολάριο αφού η ευρωζώνη δήλωσε τη δέσμευσή της να χρησιμοποιεί πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά τα ταμεία στήριξής της για να σταθεροποιεί τις αγορές. Όμως απομένει να διαπιστωθεί αν οι επενδυτές θεωρούν επαρκή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την 20η σύνοδο κορυφής από τις αρχές του 2010 που ξέσπασε η κρίση.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια για την οικοδόμηση μιας πολύ στενότερης δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης, για την οποία ζήτησαν από τον Βαν Ρόμπαϊ και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να παρουσιάσουν λεπτομερείς προτάσεις τον Οκτώβριο. Πάντως το ύψους 120 δισεκατομμύρια ευρώ πακέτο για την ανάπτυξη παραμένει μικρό σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου