Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Θεσσαλονίκη: Χτύπημα της ΕΛΑΣ στις «φωλιές» των χούλιγκαν


Ρεπορτάζ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Τους «αρχηγούς» και τους «στρατιώτες» των ομάδων κρούσης που είχαν συγκροτηθεί σε συνδέσμους των οπαδών του ΠΑΟΚ ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να εντοπίσουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη. Χτες κατά τη διάρκεια γιγαντιαίας αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε συνδέσμους του ΠΑΟΚ αλλά και σε σπίτια και έχουν ήδη συλληφθεί 34 άτομα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις έρευνες συμμετείχαν πέντε πταισματοδίκες και τέσσερις εισαγγελείς που είχαν την εποπτεία του επιχειρησιακού σχεδιασμού που οργανώθηκε από τους αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έγιναν έφοδοι στους χώρους όπου στεγάζονται εφτά σύνδεσμοι οπαδών του ΠΑΟΚ, καθώς και σε σπίτια υπόπτων, όπου βρέθηκαν κα κατασχέθηκαν «πολεμοφόδια» και «εργαλεία» που χρησιμοποιούνται στις «μάχες» των χούλιγκαν. Μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν ένα πιστόλι τύπου zastava, όπλα κρότου - λάμψης, τσεκούρια, μαχαίρια, σπαθιά, σιδηρογροθιές, ρόπαλα, ζυγαριές ακριβείας καθώς και μικροποσότητες ναρκωτικών.
Πώς άρχισαν οι έρευνες
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οπαδοί εντοπίστηκαν έπειτα από πολύμηνες έρευνες και παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών υπόπτων. Αφορμή για την έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στάθηκε μία επίθεση που δέχτηκαν οπαδοί του Άρη το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου 2011 στο Δερβένι. Τότε τέσσερις οπαδοί του Άρη που επέβαιναν σε ΙΧ και επέστρεφαν από αγώνα βόλεϊ της ομάδας τους σταμάτησαν στην άκρη του δρόμου, καθώς το αυτοκίνητό τους υπέστη βλάβη. Εκείνη τη στιγμή από το σημείο πέρασε λεωφορείο με οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι επέστρεφαν από αγώνα μπάσκετ στη Δράμα. Οι περίπου 40 παοκτσήδες στη θέα των οπαδών του Άρη ζήτησαν από τον οδηγό του λεωφορείου να σταματήσει και κατέβηκαν στο δρόμο. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυμάτισαν με μπουνιές και κλοτσιές έναν από τους οπαδούς του Άρη, ενώ πυρπόλησαν και το αυτοκίνητο που ήταν ακινητοποιημένο στο δρόμο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που ακολούθησε εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας οπαδός του ΠΑΟΚ, ο οποίος μάλιστα κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στις ανακριτικές αρχές.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το έναυσμα για τις έρευνες των αστυνομικών. Από τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου που ακολούθησαν, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατάφεραν να εντοπίσουν καθοδηγητές αλλά και τα «εκτελεστικά όργανα» στις συμπλοκές μεταξύ των οπαδών της Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις «επιχειρήσεις» που οργάνωναν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ.
«Τα ντου και τα σχέδια»
Όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, έχουν ταυτοποιήσει έναν από τους οπαδούς που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς με πολιτικά που υπηρετούν στο τμήμα Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας πριν από τον αγώνα ΠΑΟΚ – Ατρόμητου κατά τη διάρκεια των πλέι οφ. Η συγκεκριμένη ομάδα επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, ενώ επιτέθηκαν και σε άνδρες των ΜΑΤ που έφτασαν στη συνέχεια. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε τρεις μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ.
Από τις συνομιλίες προκύπτει και μία επίθεση με βόμβες μολότοφ που προετοίμαζαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ σε οπαδούς του ΠΑΟ. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, οι φερόμενοι ως «αρχηγοί» είχαν δώσει τις σχετικές οδηγίες στους «στρατιώτες» για την επίθεση με μολότοφ που σχεδίαζαν, αλλά η «επιχείρηση» τελικά ματαιώθηκε λόγω της παρουσίας των αστυνομικών.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν και άτομα που φέρονται ότι συμμετείχαν στην επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 16ης Μαΐου έξω από το γήπεδο του Άρη στο Χαριλάου. Τότε ομάδα κουκουλοφόρων που είχε στήσει ενέδρα στην περιοχή επιτέθηκε σε οπαδούς του Άρη που είχαν μεταβεί στην Τρίπολη για να παρακολουθήσουν τον τελικό ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων ΠΑΟΚ – Άρη ηλικίας κάτω των 17 χρόνων. Όπως είχε ανακοινωθεί από την Αστυνομία, περίπου 20 άτομα με κουκούλες και κράνη επιτέθηκαν στους 35 οπαδούς του Άρη με σιδερολοστούς, ξύλινα κοντάρια, πέτρες, πυρσούς και μολότοφ, ενώ έκαναν γυαλιά - καρφιά το λεωφορείο. Μάλιστα τραυμάτισαν ελαφρά τον οδηγό και το συνοδηγό του λεωφορείου. Στο σημείο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μεταλλικοί ράβδοι και ένας μηχανισμός εκτόξευσης φωτοβολίδων.
Με κλεμμένο φορτηγό
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι οι οπαδοί που εμπλέκονται στην υπόθεση σχεδίαζαν και μία επίθεση σε αρειανούς στην περιοχή Χαριλάου. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, οι οπαδοί αποκαλύπτουν ότι στη συγκεκριμένη επίθεση θα λάμβαναν μέρος περίπου 50 άτομα, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό, για τον αιφνιδιασμό των αντιπάλων οπαδών επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ένα κλεμμένο φορτηγό. Ωστόσο η συγκεκριμένη επίθεση αναβλήθηκε τρεις φορές. Οι 34 συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης από την Αστυνομία.
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Link: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=141723

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου