Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΑΠΘ: Ιατρική φροντίδα μέσω… SMS

«Αποκλειστικό» γιατρό για όλο το 24ωρο μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους οι ασθενείς! Οι εφαρμογές της τηλεϊατρικής, με τη χρήση αισθητήρων, κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξασφαλίζουν συνεχή ιατρική παρακολούθηση και αποδεικνύονται σωτήριες για τους καρδιοπαθείς.
Επιστήμονες του ΑΠΘ έβαλαν σένσορες τελευταίας τεχνολογίας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή με καρδιακή ανεπάρκεια για να τους φροντίζουν εξ αποστάσεως. Αποτέλεσμα, να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπλοκές στην υγεία τους, όπως π.χ. το πνευμονικό οίδημα, αλλά και να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους. Επιπλέον, με τους «έξυπνους» αλγόριθμους που ανέπτυξαν οι ερευνητές κατάφεραν όχι μόνο να έχουν τον έλεγχο της υγείας των ασθενών τους, αλλά και να τεστάρουν αν παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τηλεϊατρικών υπηρεσιών, οι οποίες χρησιμοποιούν συστήματα τρίτης γενιάς, όπως οι προηγμένοι αισθητήρες, που θα εξελιχθούν στο σύντομο μέλλον σε ευρείας χρήσης αντικείμενα. Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμες όχι μόνο για ηλικιωμένους, αλλά και για νέους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες ή με ενδείξεις για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως οι παχύσαρκοι. Ειδικά στους καρδιοπαθείς, που αποτελούν δύσκολα περιστατικά, διότι συχνά θεωρούνται μελλοθάνατοι, προσπαθούμε να δώσουμε συνεχή φροντίδα, ώστε να έχουν καλύτερη, πιο ποιοτική ζωή και να γλιτώνουν από δυσάρεστες καταστάσεις που παρουσιάζονται κάθε λίγο και τους αναγκάζουν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο», εξηγεί στον «ΑτΚ» ο καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής στο ΑΠΘ, Νίκος Μαγκλαβέρας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Λίτου

Πηγή/ περισσότερες πληροφορίες: www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=137898

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου