Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Αυξημένες τιμές όζοντος στο πολεοδομικό συγκρότημα

Αυξημένες τιμές όζοντος μετρήθηκαν τις τελευταίες μέρες στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, υπερβάσεις μετρήθκαν στον σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης Ελευθερίου – Κορδελιού στις 4, 5 και 6 Μαΐου με υψηλότερη τιμή στα 203 μικρογραμμάρια όζοντος ανά κυβικό μέτρο αέρα, την Κυριακή. Την ίδια μέρα καταγράφηκε και η υψηλότερη τιμή όζοντος για τον σταθμό της Αγίας Σοφίας, στα 192 μικρογραμμάρια.
Να σημειωθεί πάντως, ότι οι τιμές που μετρήθηκαν τις τελευταίες μέρες δεν έχουν υπερβεί τα όρια του συναγερμού, που ορίζεται στα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Στην περίπτωση που το υπερβούν, προβλέπεται να ληφθούν από την Περιφέρεια συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως η ρύθμιση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας.
Προς το παρόν η Περιφέρεια –που αποδίδει τις αυξημένες τιμές του όζοντος στο πολεοδομικό συγκρότημα στη μεγάλη ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών– συνιστά απλά να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού και ειδικότερα των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και των μικρών παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου