Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τόπος ιστορικής μνήμης το Πολεμικό Μουσείο

Αίτημα προς το δήμο Θεσσαλονίκης να αναδειχτεί σε τόπο ιστορικής μνήμης (όπως συνέβη και με το πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στην Αθήνα) ο χώρος του Πολεμικού Μουσείου στο Γ΄ Σώμα Στρατού απευθύνουν πολιτικοί κρατούμενοι της δικτατορίας.
Σε επιστολή τους προς τη διοίκηση του δήμου υπενθυμίζουν τη «βαριά» ιστορία του χώρου και ζητούν ο δήμος να συμβάλει στην εκπλήρωση αυτού του ιστορικού χρέους, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Το αίτημα θα υποστηρίξει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα επιτροπή των πρώην πολιτικών κρατουμένων.
«Με αφορμή την αποφράδα 21η Απριλίου 1967, με πρωτοβουλία αγωνιστών της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, της ''Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-’74 Κ.- Δ. Μακεδονίας'' και της οικογένειας του Γιώργη Τσαρουχά, επισκεφτήκαμε τα πρώην ανακριτικά γραφεία-άντρο της Μονάδας 4551 της χουντικής ΚΥΠ στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στο Γ' Σώμα Στρατού», τονίζεται στην επιστολή και προστίθεται: «Στα μπουντρούμια και τα κελιά της ΚΥΠ πόνεσαν, μάτωσαν και σακατεύτηκαν δεκάδες αγωνιστών. Ανάμεσά τους και ο Γιώργης Τσαρουχάς, βουλευτής της ΕΔΑ, που το πρωί της 9ης Μαΐου 1968 άφησε την τελευταία του πνοή από τα φρικτά βασανιστήρια, στα 56 του μόλις χρόνια. Δυστυχώς στα χρόνια της μεταπολίτευσης, παρά τις υποσχέσεις των εκάστοτε υπουργών Αμυνας ότι ο χώρος αυτός επρόκειτο να αναδειχτεί σε τόπο ιστορικής μνήμης -όπως συνέβη με το πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στην Αθήνα-, μετατράπηκε σε πολεμικό μουσείο, αφού σβήστηκαν επιμελώς τα ίχνη των εγκλημάτων της χούντας. Ετσι, σε μια πόλη που πλήρωσε βαρύ τίμημα την περίοδο της χούντας -τρεις δολοφονημένοι αγωνιστές, 500 «προληπτικώς» εκτοπισμένοι, εκατοντάδες καταδικασμένοι από τα Εκτακτα Στρατοδικεία-, η Αντιδικτατορική Αντίσταση παραμένει ακόμα ''άστεγη''».
Μετά από 37 χρόνια
«Θεωρούμε την ανάδειξη της ιστορίας του χώρου αυτού ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τις αγωνιστικές, δημοκρατικές παραδόσεις της πόλης μας, έστω και με καθυστέρηση 37 χρόνων από την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών», τονίζει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρώην πολιτικός κρατούμενος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη».
Παράλληλα, προτείνουν στον ίδιο χώρο, στο εφιαλτικό «χειρουργείο» της πρώην Μονάδας 4551 της χουντικής ΚΥΠ, να λειτουργήσει αρχείο για την επτάχρονη δικτατορία και για ό,τι προηγήθηκε και οδήγησε σ’ αυτήν: πρακτικά και αποφάσεις του Διαρκούς και Εκτακτου Στρατοδικείου, αλλά και των δικαστηρίων που δίκασαν τους δολοφόνους-βασανιστές της χούντας στη μεταπολίτευση, προκηρύξεις, παράνομος Τύπος, ενθύμια και φωτογραφίες, κείμενα και δραστηριότητες του πολιτικού κόσμου και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στο να μείνει ζωντανή η πρόσφατη Ιστορία.

Ρεπορτάζ: Ευτυχία Βατάλη

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Link: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=137293

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου