Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΕΕ: Τα μέλη της ευρωζώνης επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας – ο Ολάντ επέβαλε το θέμα των ευρωομολόγων

Την επιθυμία της ευρωζώνης να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εξέφρασαν των κρατών – μελών της ευρωζώνης σε δήλωση που υιοθέτησαν μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής σήμερα τα ξημερώματα στις Βρυξέλες.
Στη δήλωση αναφέρεται ότι η ευρωζώνη έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι Έλληνες πολίτες. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010. «Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», επισημαίνεται.
Η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους θεσμούς και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη, αναφέρει η δήλωση της ευρωζώνης. «Οι ηγέτες της ευρωζώνης υπογράμμισαν ότι μετά τις εκλογές αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή», υπογραμμίζεται στη δήλωση.
Πέραν των όσων αφορούν άμεσα την Ελλάδα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατόρθωσε να επιβάλει το θέμα των ευρωομολόγων στον ευρωπαϊκό διάλογο για την οικονομική ανάπτυξη, παρά την αντίθεση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε σήμερα ότι η συζήτηση για την θέσπιση ευρωομολόγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφορά πλέον το χρονοδιάγραμμα και όχι το θέμα επί της αρχής. «Το θέμα πλέον δεν είναι αν θέλουμε ή όχι, αλλά αν θέλουμε αμέσως», δήλωσε ο Καζνέβ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας έφθασε στις Βρυξέλλες αποφασισμένος να προωθήσει το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων, που αποτελούν μία μορφή αμοιβαιοποίησης του δημοσίου χρέους στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος διατήρησε την αντίθεσή της, συνεπικουρούμενη από τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, ωστόσο ο Ολάντ επέμεινε στις θέσεις του και ζήτησε το θέμα των ευρωμολόγων να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου. Στο θέμα αυτό έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρώτη προώθησε την ιδέα των ευρωομολόγων, καθώς και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου